Política

GRÈCIA

Grècia s’encamina a unes noves eleccions

El guanyador dels comicis de diumenge, l’actual primer ministre, Kyriakos Mitsotakis, rebutja formar un govern de coalició

És partidari d’una nova cita electoral el 25 de juny, quan el sistema electoral serà diferent, i podria obtenir majoria absoluta

El primer ministre grec i candidat a la reelecció, el conservador Kyriakos Mitsotakis, que va guanyar les eleccions legislatives de diumenge, ha rebut aquest dilluns l’encàrrec de la presidenta del país, Katerina Sakellaropoulou, de formar govern, petició que Mitsotakis ha rebutjat. “No hi ha condicions per formar govern”, ha afirmat, segons informa l’ACN.

El partit de Mitsotakis, Nova Democràcia, va guanyar els comicis amb el 40,8% dels vots, quedant-se només a cinc escons de la majoria absoluta, per la qual cosa necessitaria formar un executiu de coalició, cosa que rebutja. Així doncs, el mandat per formar govern passarà a la resta de partits. La segona formació política en nombre de vots, el partit d’esquerres Syriza, de l’exprimer ministre del país Alexis Tsipras, que va aconseguir el 20,1% dels vots, també ha dit que no intentaria formar un govern de coalició i el Moviment Socialista Panhel·lènic (PASOK), que va quedar en tercer lloc, també descarta una aliança. Llavors, Sakellaropoulou pot fer un últim intent convocant els líders de tots els partits polítics o ordenar immediatament la dissolució del parlament, convocar noves eleccions i nomenar un executiu interí.

Nou sistema electoral

Quan se celebrin les noves eleccions, que Mitsotakis vol que siguin el 25 de juny, el sistema electoral serà diferent, ja que el partit guanyador obtindrà 50 diputats més per la victòria, amb la qual cosa el polític conservador tindria majoria absoluta.

Abans de la votació de diumenge es creia que la popularitat del primer ministre i candidat a la reelecció s’havia vist molt afectada per un escàndol d’escoltes telefòniques al líder del PASOK, Nikos Androulakis, per part dels serveis secrets grecs i pel devastador xoc de trens que va tenir lloc el mes de març passat i en el qual van morir 57 persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

El PP acusa Sánchez de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona
eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona