Política

Estrenyent el cinturó

ERC focalitza part de la campanya a l’àrea metropolitana de Barcelona, on espera consolidar-se i retallar distància amb el PSC

Els republicans han passat de tenir-hi 36 regidors el 2011, als 156 assolits en els passats comicis locals

Malgrat el desgast del temps, mantenen l’hegemonia amb un 25% dels vots i 256 edils

Graner històric de vot del PSC, ERC es concentra en el cinturó roig, on aquest 28-M aspira a eixamplar el forat que hi ha anat fent en les darreres convocatòries locals, especialment des del 2011.

El desig dels republicans s’explica amb les dades. Els trenta-sis municipis que conformen l’àrea metropolitana de Barcelona concentren més de 3,2 milions de persones de les més de 7,5 que viuen a Catalunya. Són més de dos milions d’electors i un conjunt d’ajuntaments en els quals s’elegeixen més de 720 regidors dels 9.139 que s’escolliran aquest diumenge al país. Pràcticament un 8%. Un percentatge que s’amplia molt més si es tenen en compte altres ciutats com ara Terrassa, Sabadell, Rubí o Granollers, que no figuren dins de l’àrea metropolitana estricta, però sí que també configuren aquesta segona corona extensa dins de la qual els republicans es proposen créixer. A la cocapital vallesana, però també a Barcelona, a l’Hospitalet de Llobregat, a Cornellà o, fins i tot, a Mollet del Vallès, hi hem vist en els darrers quinze dies el candidat metropolità d’ERC, Gabriel Rufián. Molt conegut i amb perfil propi, els republicans consideren que el seu discurs desacomplexat pot connectar amb aquell electorat que pugui estar cansant i allunyat dels socialistes. El portaveu dels republicans al Congrés es presenta com a cap de llista a Santa Coloma de Gramenet, on s’enfronta a la socialista Núria Parlon, ara amb 17 dels 27 edils de l’Ajuntament. Rufián parteix en quarta posició amb els 3 regidors que ERC va obtenir a la ciutat colomenca ara fa quatre anys. L’aritmètica és adversa al candidat republicà, però serveix per exemplificar a la perfecció el salt que els d’Oriol Junqueras pretenen fer al cinturó roig, en què volen reforçar-se com a segona força retallant posicions al PSC. Aquest és un salt que ja el van començar a entrenar en els passats comicis locals, en què van aconseguir ser segona força a municipis com ara l’Hospitalet, Viladecans o Sabadell. Ara volen consolidar i eixamplar.

Les xifres, però, són tossudes. Malgrat el canvi de tonalitat del cinturó en les dues passades convocatòries electorals, els socialistes hi mantenen una hegemonia clara. En els comicis del 2019 hi van obtenir un 25,3% dels vots, xifra que es va traduir en un total de 258 regidors. Queden lluny dels 156 edils dels republicans, que arribaven fins al 19,8% de suports. Però no només són els regidors, sinó també les alcaldies. Els socialistes estan al capdavant de la meitat dels 36 municipis agrupats en l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i en deu ajuntaments amb majoria absoluta. Es tracta de Badia del Vallès, Cornellà, Esplugues, Gavà, l’Hospitalet, Sant Boi, Sant Joan Despí, Santa Coloma de Gramenet i Viladecans.

ERC espera amortitzar l’impuls assolit en les darreres eleccions locals, passant dels 36 regidors del 2011 als 98 dels 2015 i fins als 156 actuals. Els socialistes, però, no temen per l’OPA republicana, segurs que podran retenir les actuals alcaldies. El cinturó ja no és aquell territori on obtenien més de mig milió de vots i podien arribar a superar els 300 regidors, però estan convençuts que, diumenge, es mantindrà majoritàriament de color roig.

10
són les majories absolutes
del PSC als 36 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona; algunes a les localitats de més població, com ara l’Hospitalet de Llobregat o Cornellà de Llobregat. Els socialistes, però, tenen l’alcaldia de la meitat dels municipis del cinturó roig.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA