Política

El vigor d’Ayuso i de ‘barons’ com Page i Lambán, a examen

La presidenta madrilenya dicta el pas a Feijóo airejant ETA i tancant la llista a Bilbao amb l’afany de tenir majoria sense Vox

Dotze comunitats escullen govern

Castella-la Manxa i Aragó, en l’aire

“ETA és viva.” Cinc anys després del seu comunicat de dissolució i dotze anys després del seu adeu a les armes, Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la regió de Madrid des de l’agost del 2019, ha asfaltat el camí cap a la reelecció recorrent a ETA com a pol aglutinador del vot dretà i espanyolista en el seu objectiu d’obtenir una majoria absoluta que li permeti oblidar-se de Vox. Rescatar una sigla del passat –fins i tot al preu d’ofendre víctimes de debò com ara Consuelo Ordóñez, presidenta de Covite i germana de Gregorio Ordóñez (assassinat per ETA el 1995) i de qui Ayuso ha airejat que “té problemes personals amb el PP”– i defensar la il·legalització d’EH Bildu ha contaminat la conversa pública des de Huelva fins a Osca passant per Ciudad Real, on el crit “que te vote Txapote” –calc del que va cridar Chema de la Cierva a TVE– s’ha convertit en leitmotiv per atacar tot candidat socialista per la condició de soci de Pedro Sánchez que té EH Bildu al Congrés. A més de Madrid, on Ayuso s’examina sobre si pot absorbir Vox i obtenir una majoria absoluta de 68 escons (ara en té 65) que depèn també de si Podem supera la barrera del 5% i entra a l’assemblea de Vallecas, avui onze comunitats més –Aragó, Castella-la Manxa, el País Valencià, les Balears, Extremadura, Múrcia, Astúries, Cantàbria, Navarra, La Rioja i les Canàries– celebren eleccions i el futur de barons del PSOE díscols amb Sánchez, com el manxec Emiliano García-Page i l’aragonès Javier Lambán, s’aguanta per un fil.

Amb Cs ja extingit, ara Ayuso només s’hi juga el tot pel tot en el camp dretà amb Rocío Monasterio (Vox) davant la multioferta de l’esquerra: la metgessa Mónica García (Més Madrid), que tornarà a ser la segona força; Juan Lobato (PSOE), un tècnic d’Hisenda que va ser alcalde de Soto del Real i que en política fiscal se situa a la dreta de Sánchez, i Alejandra Jacinto (Podem-IU).

El llibre de Reyero, lluny

En el debat organitzat per Telemadrid i Onda Madrid, l’únic en què va participar, perquè al de TVE no hi va anar, Ayuso va protagonitzar un dels moments de la campanya quan va rebutjar de mala manera que Alejandra Jacinto (Podem) s’acostés al seu faristol a entregar-li Morirán de forma indigna, el llibre de l’exconseller de Polítiques Socials amb Cs, Alberto Reyero, en què relata com el protocol de la vergonya escrit i firmat per Carlos Mur –director general de Coordinació Sociosanitària– va deixar els avis de les residències de Madrid sense atenció sanitària durant la pandèmia. “No me l’acosti, no envaeixi el meu espai, emporti-se’l”, va etzibar Ayuso a Jacinto quan ella li entregava el llibre que explica el drama de l’excés de mortalitat.

Els lapsus de Feijóo

Ayuso no només ha posat al centre del debat ETA, la il·legalització de Bildu i el seu xoc amb Sánchez, tot relegant la sanitat i el seu quadrienni de gestió a un segon pla, sinó que tanca la llista del PP a l’Ajuntament de Bilbao en ple 2023 per enviar el missatge que “al País Basc no hi ha llibertat”. L’agenda d’Ayuso –fins i tot amb un míting inclòs el 20 de maig a Bilbao– ha dictat el pas a Alberto Núñez Feijóo, que ha navegat el 28-M ofegat per l’ombra de la madrilenya i les equivocacions pròpies sobre el lloc on era que li han fet confondre Extremadura amb Andalusia i presentar María José Català com a alcaldable per Barcelona quan ella es presenta a València. “Si no l’acompanyen, Feijóo acabarà votant a Portugal!”, ironitza el líder de Més País, Íñigo Errejón. A Ayuso, en canvi, l’adjudicació a dit d’un contracte milionari a un amic durant la pandèmia i del qual es va beneficiar el seu germà Tomás amb una comissió de 283.000 euros no li passa factura. A l’hora de segar l’herba sota els peus de Feijóo, Ayuso fins i tot ha gosat aprofitar el cas Vinícius per titllar el PNB de “racista” tot sabent que el líder gallec ha bastit ponts amb Sabin Etxea per si després de les estatals del desembre els necessita per arribar a La Moncloa.

Duel Page-Paco Núñez

A Castella-la Manxa, presidida per Page (PSOE) amb una majoria absoluta de 17 escons sobre 33 obtinguda el 2019 –i que sembla d’una altra era, la del bipartidisme–, la reelecció està en l’aire. El rival, Paco Núñez (PP), viu pendent d’emular els resultats de María Dolores de Cospedal (des dels 16 escons del 2015, ell va caure a 10 el 2019 i ara aspira a 14 o 15) i de com es resol a la dreta l’equació de l’adeu de Cs i l’entrada de Vox. “Dos que voten el mateix són el mateix”, és la falca que repeteix Núñez per assimilar Page i Sánchez i que el teòric desgast del president erosioni el baró.

Aragó, l’Ohio espanyol

Amb Sánchez a primera fila de l’auditori de Saragossa, el president aragonès, Javier Lambán, instava el 18 de maig a no tenir relació amb “hereus d’ETA”. En el conegut com a Ohio espanyol –el partit que guanya a Aragó sempre guanya més tard en les estatals, com passa a l’estat de l’Oest Mitjà i als Estats Units–, Lambán aspira al tercer mandat –ara governa amb Podem, la Chunta i el PAR– davant Jorge Azcón (PP) i amb un actor a l’alça que pot ser àrbitre, el candidat d’Aragó Existeix i actual diputat al Congrés Tomás Guitarte.

Armengol s’ho juga tot contra Prohens a les Illes

L’era de majories absolutes de Gabriel Cañellas, Jaume Matas i José Ramón Bauzá va acabar, i Francina Armengol (PSIB) s’ho juga tot a les Balears (amb Podem i Més) contra Marga Prohens (PP).

Vara aspira a seguir a Extremadura tot i la fi bipartidista

A Extremadura, l’únic territori on perviu el bipartidisme pur, Guillermo Fernández Vara (PSOE) s’arrisca a perdre la majoria absoluta i dependria de Podem per continuar davant el PP i el debutant Vox.

Revilla aspira a 4 anys més malgrat la puixança del PP

Als 80 anys i amb 16 com a president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla aspira a una legislatura més, però l’aliança amb el PSOE trontolla per la puixança de María José Sáenz de Buruaga (PP).

El condemnat per violència a Vox i el duel Puig-Mazón

Ximo Puig (PSPV) aspira a ser reelegit al País Valencià i Carlos Mazón (PP) podria viure el dilema de necessitar el vot de Carlos Flores Juberías, candidat de Vox condemnat per violència masclista.

Chivite i Geroa Bai davant l’extinció de Navarra Suma

Navara Suma (UPN, PP i Cs) ha implosionat i la presidenta María Chivite vol repetir la correlació de forces –PSN (11), Geroa Bai (9)– i seguir governant amb el suport de Podem i Bildu davant la dreta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona