Política

Eleccions municipals 28-M

El frau en el vot per correu enfanga el 28-M

La compra de sufragis a Melilla és definida com a trama “a gran escala” per la fiscalia anticorrupció

En llibertat amb càrrecs els sis processats a Mojácar (Almería), entre ells els números dos i cinc del PSOE

La Loreg de 1985 exigeix la presència del votant amb el DNI a Correus en el pas de la sol·licitud però no en el vot final

L’aleshores fiscal general Torres-Dulce ja va alertar Rajoy el 2012 sobre aquesta escletxa

“Son casos molt singulars i identificats”, sosté el ministre Escrivá

Llars vulnerables on la voluntat pot tenir un preu que va de 50 a 100 o 200 euros, xarxes que subhasten vots per correu al millor postor com si la democràcia fos Wallapop, carters que han de treballar amb escorta... El 28-M ha portat la notícia que el vell caciquisme del segle XIX és més contemporani que mai a la pell de brau. El cas de Melilla, on el vot per correu es va triplicar sospitosament fins a suposar el 21% del cens (11.700 vots) i on 700 vots ja han estat donats per bons sense mostrar el DNI, va ser el sisme que més tard ha viscut rèpliques a Mojácar (Almería), Albudeite (Múrcia), Bigastro (País Valencià), Tenerife i La Gomera i que ha enfangat la cita del 28-M com mai. El fiscal general de l’estat, Álvaro García Ortiz, ha assignat a fiscalia anticorrupció la investigació sobre el presumpte frau electoral a Melilla davant “l’especial transcendència” d’uns fets que defineix com “una operació a gran escala de compra de vots”, però la seva detecció no ha impedit que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, hagi tancat la campanya amb una apel·lació a votar contra “la corrupció electoral” dels que “volen guanyar amb trampes i enganys”. “Son casos molt singulars, molt clarament identificats davant els quals cal reaccionar, però això no ha de desmotivar el vot en cap cas”, ha afirmat avui el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, en declaracions a Efe des de Porto (Portugal), on participa en la cimera social organitzada pel Partit dels Socialistes Europeus.

El cas del frau en el vot per correu a Melilla es manté sota secret i afecta Coalició per Melilla (CpM), el partit de Mustafa Aberchan. La policia ja ha detingut deu sospitosos, entre ells el ja exconseller i número tres de CpM, Mohamed Ahmed Al-lal (en llibertat sota fiança i amb prohibició d’abandonar Espanya) i un gendre d’Aberchan. “Demano al PSOE que trenqui amb la coalició musulmana”, ha gosat dir Feijóo en ple escàndol tot incorporant-hi un element religiós.

En el cas de Mojácar (Almería), que va esclatar en paral·lel al de Melilla però que no tenen connexió, han quedat en llibertat amb càrrecs sis dels implicats. Entre els detinguts hi havia els números dos i cinc del PSOE, processats per delicte electoral per haver ofert 100 euros a veïns immigrants a canvi del vot. El candidat del PSOE a l’alcaldia d’aquesta localitat de 7.300 habitants és Manuel Moyano, que sosté que abans ell va presentar una altra denúncia per frau i compra de vots per part del PP i l’acompanyava amb fotografies de l’alcaldessa, Rosa María Cano (PP), amb una de les teòriques beneficiàries dels cistells d’aliments repartits pels serveis socials amb un sobre electoral. Es dona la circumstància que un dels que va acudir des de Madrid a Mojácar a fer costat al PSOE local va ser el ministre de Presidència, Félix Bolaños, i a posteriori Ferraz ha procedit a eliminar del web del PSOE tot rastre digital de les imatges i de les paraules in situ del ministre.

Albudeite: 449 a 434

En el cas de la petita localitat murciana d’Albudeite, de 1.400 habitants, han estat unes escoltes telefòniques a tres investigats per la Guàrdia Civil per un presumpte delicte de tràfic de droga –ordenades pel jutjat d’instrucció número 1 de Mula– les que han destapat la trama de compravenda. Els membres de la trama acusada de compra de vots oferien entre 100 i 200 euros, i en algun cas també droga, a persones vulnerables de la població per tal d’inclinar a favor del PSOE un resultat electoral que ara fa quatre anys es dirimia per quinze paperetes de diferència: 449 vots del PSOE davant 434 del PP i 119 de Cs. Tot i el triomf, el PSOE no va governar perquè el PP va firmar un pacte amb Cs per retenir l’alcaldia que fins llavors ostentava amb una majoria absoluta. El cas que va néixer de rebot per unes escoltes sobre droga que res hi tenien a veure va comportar dijous la detenció de tretze persones, entre elles la candidata del PSOE a l’alcaldia, Isabel de los Dolores Peñalver; la seva número número 6, Lorena Navarro Rodríguez, així com el seu marit i els seus dos fills.

6% més al vot per correu

L’esclat de casos de frau arreu de la pell de brau –a més de Melilla i Mojácar hi ha investigacions obertes a Bigastro (País Valencià), Albudeite (Múrcia), Tenerife i La Gomera– arriba en ple repunt del vot per correu. Més de 984.000 ciutadans a tot l’estat han enviat un vot postal en les municipals i autonòmiques (en dotze territoris), un 6,4% més que el 2019.

Forats a la Loreg del 85

L’esclat de casos de frau arreu de la pell de brau arriba en ple repunt del vot per correu. Més de 984.000 ciutadans a tot l’estat han enviat un vot postal en les municipals i autonòmiques (en dotze territoris) del 28-M, un 6,4% més que en les eleccions del 2019. Els episodis de frau han obert el debat jurídic de si l’actual regulació del vot per correu a través de la llei orgànica de règim electoral general (Loreg) de 1985 té escletxes permeables a la trampa delictiva. Una de les solucions apuntades pels experts –i que ha estat implantada a la ciutat autònoma de Melilla a mig procés– és exigir la presència del votant amb el DNI a l’oficina de Correus en el moment de votar, una exigència que ja està en vigor en els dos passos previs: el de la sol·licitud del vot per correu i el de l’entrega de la documentació amb totes les paperetes.

Presencialitat a Correus

La Loreg només fixa que, un cop ha escollit el vot, el votant “el remetrà per correu certificat”, així que aquest últim pas el pot fer una altra persona que no és la sol·licitant –com passa amb una carta o un paquet– sense que el sistema ho detecti. Que el sistema sigui garantista en dos dels tres passos però no en el tercer i definitiu obre la urgència que el Congrés abordi una eventual reforma de la Loreg en els últims mesos de la legislatura perquè pugui ser aprovada abans de les eleccions estatals del desembre, però el repte dels legisladors serà afinar els canvis sense que els nous requisits desincentivin la participació i disparin l’abstenció.

Es dona la circumstància que el 2012 en la seva memòria anual l’aleshores fiscal general de l’estat, Eduardo Torres-Dulce, ja va alertar el president Mariano Rajoy sobre aquesta escletxa en el vot per correu i sobre la necessitat d’abordar la seva reforma per barrar el pas al frau de la compravenda de vots. Torres-Dulce no era un visionari, sinó que es basava precisament en la condemna del 2008 per frau electoral de Coalició per Melilla, el partit d’Aberchan que en ple 2023 torna a ser notícia pel mateix motiu que ara fa quinze anys. Ciutadans ha estat el primer partit que, enmig de la campanya del 28-M, ha acudit al registre del Congrés a dipositar-hi una iniciativa legislativa de reforma de la Loreg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona