Política

Almeida no depèn d’Ortega-Smith tot i la mort de Cs

Majoria absoluta de l’alcalde de Madrid

Podem, fora del consistori

Adeu a la vicealcaldessa Begoña Villacís

La majoria absoluta de la presidenta Isabel Díaz Ayuso a la Puerta del Sol va poder ser reeditada a Cibeles per l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, que protagonitza un ascens de 14 regidors (de 15 a 29) gràcies a la deglució de les cendres de Ciutadans i que és suficient per no dependre de Vox (5). La mort de Cs –on l’actual vicealcaldessa i últim gran referent institucional visible del partit taronja, Begoña Villacís, no supera el 5% mínim legal i diu adeu– no deixa Almeida en mans de l’ultradretà Javier Ortega-Smith (Vox). Per arribar als 29 regidors que delimiten la majoria absoluta, el PP en té prou amb si mateix i pot respirar perquè sabia que el partit d’extrema dreta ja no es conformava amb el suport des de fora, com ha fet els últims quatre anys, sinó que aspirava a tocar poder fins al punt que Santiago Abascal va cloure la campanya del 28-M desafiant Alberto Núñez Feijóo a designar un interlocutor per a les negociacions de governs.

Almeida va protagonitzar una proesa electoral i una de les escenes del dia de votació acompanyant Feijóo fins a l’urna com a escuder en el seu debut com a votant a Madrid. “He vingut amb el meu advocat”, va ironitzar Feijóo sobre l’alcalde que ha estat motiu de mofa en el tram final de campanya pel calbot que li va etzibar l’empresari i president del Reial Madrid, Florentino Pérez, en la celebració de l’Eurolliga de bàsquet i que ahir va aixecar el cap per sobre de tots. L’alegria del PP és total perquè Podem-IU, que amb l’atleta Roberto Sotomayor es jugava el ser o no ser i no ha tingut el suport de la vicepresidenta Yolanda Díaz, no salta la tanca del 5% legal i desapareix de l’Ajuntament de la ciutat, on va emergir des de les aules de la Complutense i des del 15-M.

L’estel de Cs s’apaga

La mort a càmera lenta i en diferit de Cs que a Madrid ha protagonitzat Villacís –amb una quota de pantalla molt superior al seu pes real i amb episodis de flirteig amb el PP– és una situació que José Pablo Ferrándiz, director d’estudis polítics d’Ipsos, ha definit amb poesia còsmica: “Ciutadans és com els estels morts. Seguíem veient el seu reflex, però fa temps que va morir.” “Vull agrair als 40.000 madrilenys que han fet una cosa molt valenta: no escollir l’opció més fàcil ni la que escull tothom”, va dir Villacís a les onze de la nit tot firmant l’acta de defunció.

L’esperança de l’esquerra per desbancar Almeida, Rita Maestre (Més Madrid), manté el tron de primera força progressista al davant del PSOE, però punxa en les expectatives d’emular Manuela Carmena: perd 7 regidors (de 19 a 12). En el cas del PSOE, si el 2019 la idea de Pedro Sánchez de fitxar l’exseleccionador de bàsquet Pepu Hernández no va funcionar, el llançament des de La Moncloa de la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, tampoc no és el revulsiu electoral que el PSOE esperava i de 8 regidors passa a 11 i prou.

LA XIFRA

29
regidors
obté l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, 14 més que en el seu debut de candidat, el 2019.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona
Convergents

L’últim centre sobiranista

front nacional

L’altra ultradreta