Política

Junts manté la majoria en la Diputació

L’espai postconvergent perd un diputat en l’ens provincial i la formació republicana, també

Vox entra als consells comarcals de l’Alt Empordà, el Gironès i la Selva

Junts per Catalunya serà la força amb més representació en el nou ple de la Diputació de Girona, tot i que perd un representant: passa d’onze diputats provincials a deu. La formació republicana segueix sent el segon partit amb més representants, però es queda amb vuit. ERC perd, per tant, un representant. El PSC es manté com a tercera força, però aconsegueix sumar un diputat i passa dels quatre als cinc. Per la seva part, la CUP se situa com a quarta força i obté un segon diputat, mentre que Tots per l’Empordà i Independents per la Selva es queden amb un únic representant.

Al Consell de l’Alt Empordà, la majoria és per a Junts per Catalunya, si bé perd dos consellers. ERC manté els onze consellers i el PSC, els cinc. Tots per l’Empordà obté dos representants, CUP es queda amb un i Vox entra a l’ens comarcal amb un conseller. Al Consell del Baix Empordà, Junts i ERC empaten amb nou representants, el PSC guanya un conseller i en passa a tenir sis. Tots per l’Empordà passa dels quatre als sis, la CUP manté els dos i en Comú Podem també un. Al Consell del Gironès, Junts i ERC mantenen les posicions com a primera i segona força, amb onze i deu conselleres respectivament. La CUP obté un representant més i passa a tenir-ne sis. Els socialistes guanyen un representant i Vox entra amb un conseller. Al Consell de la Selva, les forces de Junts i ERC se situen al capdavant (amb onze i nou consellers), Independents per la Selva manté els cinc llocs i els socialistes, els quatre. En Comú Podem, Ara Pacte Local, la CUP i també Vox aconsegueixen un representant cadascun.

A la Garrotxa, Junts segueix al capdavant del Consell però aquest cop amb donze consellers (en perd dos). Li segueixen els republicans amb vuit consellers (un menys) mentre que el PSC en guanya un i passa a tenir-ne dos. La CUP suma un segon representant i Estimem les Planes entra amb un. Al Consell del Pla de l’Estany, Junts i ERC mantenen els nombres de representants (nou cadascun) i la CUP també (un). Al Consell del Ripollès, ERC manté la primera posició, però amb set consellers, Junts es queda amb cinc, el PSC en treu tres (un més) i Aliança Catalana obté dos representants. Al Consell de la Cerdanya, Junts guanya amb nou consellers i ERC li segueix amb vuit.

Un pressupost de 169 milions

La Diputació de Girona té, aquest 2023, un pressupost de 169 milions d’euros. Hi treballen un total de 1.600 funcionaris i contractats, incloent-hi una desena d’organismes autònoms o dependents, i els 27 diputats, amb el respectius 27 assessors.

Històricament, CiU –i en el darrer mandat, JxCat– atresora una llista d’onze presidents que no sempre han coincidit exactament amb els onze mandats del període democràtic, iniciat el 1979. Només el republicà Enric Vilert la va interrompre –entre el 2007 i el 2011, amb el PSC durant els anys del tripartit. El 2019, ERC va entendre’s amb Junts per a un acord ampli i la vicepresidència. Aquest últim mandat, Junts, amb 11 diputats, ha ostentat la presidència; ERC ha estat representada amb 9 diputats i el PSC, amb 4. La CUP, Independents per la Selva i Tots per l’Empordà, en tenen un cadascun.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA