Política

El PP recupera el País Valencià amb el 90% dels vots escrutats

Els populars treuen 40 diputats (35,23% dels vots) i sumen clarament amb Vox per reconquerir la Generalitat Valenciana

L’onada blava s’ha confirmat. El popular Carlos Mazón serà el proper president de la Generalitat Valenciana amb el suport de Vox, després d’arrasar en les eleccions autonòmiques, amb dades de més del 80% dels vots escrutats. El PP ha tret 40 diputats i el 35,23% dels vots, mentre que Vox n’ha obtingut 13 i el 12,5% dels vots, cosa que supera més de la meitat dels representant de les Corts, que compta amb 99 electes. El PSPV-PSOE de Ximo Puig s’ha quedat amb 32 escons i el 28,53% dels suports, un millor resultat que l’any 2019, en què van treure 27 diputats, però que no ha pogut compensar el retrocés de Compromís, que ha passat de 17 a 14 escons, però, sobretot, a la desaparició d’Unides Podem, que no ha superat la barrera electoral del 5%, en treure només el 3,54% de suports, i ha condemnat al fracàs el projecte de reedició del govern del Botànic.

Els 18 escons que Ciutadans va obtenir el 2019 han anat a parar majoritàriament al PP, si bé Vox també ha crescut en tres representants. La derrota ha estat dura per Ximo Puig, la desapareguda Unides Podem i Compromís, que perd l’alcaldia de València, a més de la governança en l’autonomia.

“Des d’ara mateix serem alternativa”, ha reaccionat Puig als resultats. Ja ha telefonat Mazón per felicitar-lo i ha assegurat que “la polarització en política estatal té conseqüències. Hui el poble valencià ha parlat”. Ha reivindicat el “llegat de convivència” dels seus vuit anys de govern i ha llançat un missatge d’avís: “Espere que la societat valenciana no caiga en la divisió, en les trinxeres ni en la crispació”. El proper president valencià, Carlos Mazón, s’ha mostrat molt satisfet de “la gran victòria a la Comunitat Valenciana” i ha anunciat que presentarà la seva candidatura a la investidura. Ha agraït a Puig la felicitació rebuda i ha afirmat que treballarà per fer “un govern estable per a tots els ciutadans sense excepció”.

El líder de Compromís, Joan Baldoví, també ha recordat que no han pogut frenar “l’onada blava estatal”. “Hui no és un dia fàcil, però ens hem de centrar a fer política útil, ara des de l’oposició. Tornarem”, ha etzibat.

En canvi, el líder de Vox, Carlos Flores, ha fet un discurs provocador, mostrant-se orgullós d’haver expulsat el govern del Botànic i d’haver enviat Compromís a l’oposició.

La participació de més del 71% de vots evidencia que el canvi de cicle polític és una realitat amb un impuls destacat en les urnes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona