Política

ERC torna a guanyar a Salt, on puja la ultradreta

Viñas es torna a imposar a Salt, però perd un representant, i això complica la política de pactes

El PSC, Junts i IPS-CUP repeteixen els mateixos resultats i Vox suma el regidor que perd ERC

Jordi Viñas (ERC) va tornar a guanyar les eleccions a Salt, però va perdre un regidor, que es va adjudicar Vox, i va passar de 7 a 6. Aquest resultat complica la política de pactes al municipi. Tot i que Junts, amb Robert Fàbregas, va revalidar els 4 regidors que ja tenia, l’acord que havia donat majoria absoluta a les dues formacions sobiranistes aquesta legislatura no es podrà revalidar. El PSC, amb Joan Martín repetint com a alcaldable, continua com a segona força amb els mateixos cinc regidors, i IPS-CUP, amb Cristina Sibina, també repeteix els resultats del 2019 amb dos regidors. L’única formació que creix en representació és Vox, liderat per Sergi Fabri, que passa de 3 a 4 regidors. La participació va caure per sota de la meitat del cens, del 56,73% al 47,55% (-9,18%).

El partit de Viñas, que fa dues legislatures que és alcalde, va ser l’únic que va tenir una pèrdua destacable en percentatge de vots, del 28,60% al 25,22% (-3,38%). Amb tot, el seu alcaldable es va mostrar satisfet dels resultats: “Estem contents d’haver tornat a guanyar a Salt, perquè això confirma la feina que hem fet aquests quatre anys al municipi.” Viñas és conscient de l’escenari incert quant a pactes que s’obre a Salt a partir d’avui, i es va mostrar disposat a obrir negociacions amb la resta de representants del consistori, a excepció de Vox. “S’ha de tenir en compte i valorar que un partit independentista com el nostre hagi tornat a guanyar a Salt”, va valorar també Viñas.

La resta de partits que conserven la mateixa representació en regidors van aconseguir un percentatge en vots pràcticament calcat al de fa quatre anys. El PSC va perdre el 0,34% dels vots; Junts, el 0,35%, i IPS-CUP, el 0,70%. Vox, en canvi, va pujar el 3,94%.

Fàbregas va assegurar que ERC és el “gran perdedor” dels comicis, i que les polítiques del partit de Viñas estan “fracturant” el municipi. També va assegurar que veu difícil un pacte amb ERC: “El seu projecte és poc creïble, les seves polítiques ens han portat els 4 regidors de Vox. Viñas és el primer que s’hauria de plantejar si ha de marxar.” Amb tot, es va mostrar obert a parlar amb tots els grups, a excepció de la formació d’ultradreta.

Martín va assegurar que ERC havia patit un “vot de càstig” del qual s’ha beneficiat Vox. L’alcaldable socialista va assegurar que la gestió del municipi es torna “incerta” per la dificultat d’assolir pactes i va culpar ERC d’aquesta situació. Sibina va fer una valoració positiva dels resultats de la CUP, però va lamentar l’augment del nombre de vots de l’extrema dreta, que va atribuir al fet de “delegar” tot el discurs en temes de seguretat: “D’això, qui en té la patent és la ultradreta”, va dir.

LES FRASES

Estem contents d’haver tornat a guanyar. Això confirma la feina fet aquests quatre anys
Jordi Viñas
alcaldable d’erc
Veig difícil un pacte amb ERC perquè no ens genera confiança, però parlarem amb tots menys amb Vox
Robert Fàbregas
JUNTS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona