Política

Onada de la dreta en les locals i autonòmiques

El PP va fer ahir un pas endavant en la seva marxa cap a La Moncloa guanyant les eleccions municipals i autonòmiques a l’Estat. Els populars s’han anotat capitals com ara Sevilla, València i Saragossa i han revalidat el triomf a Madrid. En les autonòmiques, la principal conquesta de la dreta és Aragó, on el PP i Vox obtenen la majoria absoluta a la cambra regional, desplaçant així del govern el socialista Javier Lambán. A les Corts aragoneses, hi entra Aragó Existeix, amb tres representants, mentre que la Chunta Aragonesista continua igual, amb tres escons.

Amb el 97% dels vots escrutats, el PSOE també estava a punt de perdre la majoria a Extremadura, fins ara presidida per Guillermo Fernández Vara. La suma de dreta i ultradreta també s’imposa a Múrcia i Cantàbria, on el regionalista Miguel Ángel Revilla perdria la presidència, mentre que a les Canàries el PSOE liderava el recompte però podria perdre el govern regional davant d’una entesa entre Coalició Canària i el PP.

Per contra, amb un 94% del recompte, a la comunitat de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page conservava per un sol escó l’executiu regional. Els socialistes mantindrien també Astúries.

A Navarra, on la socialista María Chivite presidia fins ara el govern foral, podria continuar en el poder la coalició de centreesquerra amb PSN-PSOE, Bildu, Geroa Bai.

Amb aquests resultats, el PP considera que el canvi a l’Estat espanyol és “imparable”, després d’haver aconseguit una victòria amb “contundència, rotunditat i claredat” a les eleccions municipals i autonòmiques, un “al·licient” per situar Alberto Núñez Feijóo a La Moncloa en els pròxims mesos.

Així ho va indicar la secretària general del PP, Cuca Gamarra, en una compareixença sense preguntes, en què va celebrar que la seva formació hagi estat la més votada, amb gairebé 7 milions de vots, el 31,5% del total de sufragis emesos.

“L’objectiu s’ha complert: més vots, més alcaldies, més governs autonòmics i més regidors [...] un cabal de suport immens, una immensa marea blava i que, lluny de triomfalismes, assumim des de la més absoluta responsabilitat”, va recalcar Gamarra. La número dos del PP va destacar també la “rotunda victòria” amb majoria absoluta a Melilla, on va esclatar l’escàndol de compra de vots.

La lectura més política de les eleccions locals i autonòmiques la va fer el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, des de la seu central del partit, al carrer Génova de Madrid. Els comicis, va dir “inauguren un nou cicle polític” a l’Estat. “Hem canviat la manera de fer política i Espanya ens ha donat la seva confiança”, va afirmar l’expresident gallec.

“Ha guanyat l’interès general, la centralitat en front del radicalisme [...] Hem guanyat netament, democràticament, amb gairebé més de dos milions de vots que en les darreres eleccions municipals i 800.000 més que el PSOE”. “Hem guanyat en 9 de les 14 comunitats autònomes i en trenta capitals de província”, es va vantar.

Feijóo va felicitar especialment Almeida i Ayuso per les seves “extraordinàries majories absolutes” a l’ Ajuntament i a la comunitat de Madrid, respectivament.

I va anunciar la proximitat d’una victòria dels populars a les pròximes eleccions generals: “El meu moment arribarà si els espanyols ho volen”.

Per part del PSOE, va reaccionar la portaveu Pilar Alegría des de la seu del partit: “La voluntat dels ciutadans és clara i el PSOE assumeix que ens hem d’esforçar més”.

Més a l’esquerra, la líder de Podem, Ione Belarra, denunciava que la dreta i l’extrema dreta “tenen avui més poder” després de l’avenç espectacular a les urnes.

“Hi hem posat tot el nostre entusiasme i la nostra valentia, però els nostres resultats són dolents”, admetia en un missatge al seu compte de Twitter. “Ara toca posar-se a treballar perquè, encara que a vegades retrocedim, aquesta força política sempre ha estat present al servei de la gent”.

En la mateixa línia, el ministre de Consum i secretari general d’Esquerra Unida, Alberto Garzón, va parlar de les “dades preocupants” dels comicis.

“L’avenç de l’onada reaccionària és evident i el retrocés general de les esquerres i dels governs progressistes és un avís molt clar que hem de saber escoltar. Hem de prendre nota”, va advertir el dirigent de l’esquerra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona