Política

política

ERC es reivindica com el vot útil per frenat l’onada de la dreta a l’Estat

El líder republicà descarta que Pere Aragonès avanci eleccions a Catalunya

Poques hores després de la desfeta republicana a les municipals, Oriol Junqueras ha aprofitat la inesperada convocatòria d’eleccions generals per al proper 23 de juliol per intentar convèncer els que ahir no van confiar en el seu partit que son el vot “útil” davant l’auge del PP i Vox. El president d’ERC ha comparegut davant els mitjans de comunicació per valorar els resultats de la seva formació als consistoris catalans, però més enllà de dir que el partit s’ha d’“explicar millor i connectar millor” amb la gent –l’única autocrítica que s’ha permès–, ha anat per feina i s’ha centrat en presentar Esquerra com el “millor antídot” davant l’onada conservadora que afecta molts països europeus i també l’Estat espanyol. “Tothom sap que som el partit més allunyat del que representen el PP i Vox i que mai hem contribuït a donar majoria a la dreta, cosa que almenys una vegada sí que han fets els socialistes”. És per això que sosté que aquestes eleccions generals son una “oportunitat” per adreçar-se a la ciutadania i –preveient que l’abstenció pot ser alta, com ha passat a Catalunya– recordar-li que “qualsevol vot republicà que es quedi a casa és un vot que facilita la victòria dels que no prioritzen Catalunya”.

Tot i que la davallada d’ERC es pot interpretar com un qüestionament a la seva política d’apostar per la via del diàleg per aconseguir la independència, Junqueras ha defensat la seva estratègia, recordant que “té un aval important dins la societat catalana i també en la comunitat internacional”. “El govern espanyol hi té molt poc interès –ha admès– però això ens obre portes en el context internacional”. Ha descartat, en tot cas, que els resultats d’ahir facin que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, avanci eleccions a Catalunya, com si ha passat a nivell estatal.

Sobre el candidat d’ERC a les eleccions generals, Junqueras ha revalidat la seva confiança en Gabriel Rufián i preguntat per si ERC donaria suport a Jaume Collboni com a alcalde de Barcelona, ha deixar clar, com ja va dir en campanya, que la seva formació “no té cap voluntat d’oferir l’alcaldia al partit socialista”. “El que no tinc tan clar és si Xavier Trias no vol un acord amb Collboni”, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona