Política

kosova

Almenys 50 ferits en xocs entre manifestants serbokosovars i forces de l’OTAN

La població d’origen serbi, majoritaris a la regió, no reconeixen el resultat de les eleccions

Almenys 50 persones han estat ateses aquest dilluns amb lesions lleus durant una protesta de serbis en el nord de Kosova que va ser dispersada amb gasos lacrimògens i bombes d’atordiment per forces de la missió KFOR de l’OTAN.

Els serbis, que són una minoria a Kosova, però el grup majoritari en el nord del país, protestaven davant l’Ajuntament de la localitat de Zvecan per a exigir la retirada del nou alcalde, de la majoria albanesa.

Segons el portal Kossev, la KFOR va haver d’intervenir quan els serbokosovars es van negar, malgrat la crida dels seus líders polítics, a permetre el pas de dos vehicles de la policia especial kosovar que estaven bloquejats entre els manifestants des del matí.

Els manifestants exigeixen la retirada de tots els policies especials que es troben en l’edifici de l’Ajuntament i alguns mitjans asseguren que se senten trets.

Més de 50 persones van ser ateses en un hospital per malalties causades per intoxicació amb gas lacrimogen i per contusions, tres d’ells van ser hospitalitzats i una altra persona va sofrir ferides greus de bala i la seva vida està en perill, va informar el director del Centre Clínic de Mitrovica, Zlatan Elek, segons l’emissora N1.

Centenars de serbis s’han manifestat avui en tres municipis del nord de Kosova per a exigir la retirada dels Ajuntaments dels nous alcaldes elegits l’abril passat en unes eleccions boicotejades per la comunitat sèrbia, majoria en aquests municipis.

Soldats de la missió KFOR, encarregada de vigilar la seguretat a Kosova, es van desplegar entre unitats de la policia especial kosovar, que es troba enfront de les instal·lacions municipals, i els manifestants.

Els serbis del nord de Kosova no reconeixen l’autoritat dels nous alcaldes, triats l’abril passat en uns comicis en els quals la participació va ser de només el 3% a causa del boicot dels serbis, que són minoria a Kosova però gran majoria en quatre municipis del nord kosovar.

Les eleccions van ser organitzades després que els representants dels serbokosovars es retiressin el novembre passat de les institucions de Kosova per a denunciar la discriminació que, asseguren, sofreixen per part del govern central.

Pristina ha rebutjat la proposta de l’ambaixador dels Estats Units, Jeffery Hovenier, perquè, en interès de la desescalada, els nous alcaldes exerceixin els seus càrrecs des d’altres instal·lacions.

Kosova, antiga província sèrbia poblada per una gran majoria d’albanesos, va proclamar en 2008 la seva independència, que Sèrbia no reconeix.

Tots dos països negocien la normalització de les seves relacions sobre un nou pla de la Unió Europea, secundat pels Estats Units, en un procés interromput amb freqüència per l’esclat de tensions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona