Política

Junts torna a proposar una llista unitària, ara per al 23-J

Hi veu una oportunitat per mobilitzar l’independentisme abstencionista i l’ofereix a ERC i la CUP

El PSC i ERC ja es reivindiquen com a vot útil per aturar l’onada del PP i Vox que ha guanyat a Espanya

Els missatges sobre pactes locals postelectorals a llocs simbòlics com Barcelona o diputacions han agafat imprevistament un nou significat polític. Si la nit electoral s’apuntaven preferències o alternatives possibles, l’anunci de convocatòria imminent d’eleccions generals per al 23 de juliol ho sacseja i condiciona tot.

Perquè la prioritat ha passat a ser guanyar o, com a mínim, evitar un mal resultat a Catalunya d’aquí a dos mesos. I això implica que difícilment veurem Xavier Trias de Junts pactar amb Jaume Collboni del PSC abans del 23-J. Ni tampoc Collboni pactar amb Barcelona en Comú i, encara menys, amb ERC. Per més que Barcelona en Comú s’agafés ahir al simbolisme que representaria, segons el seu número dos, Jordi Martí, un tripartit d’esquerres a Barcelona per encoratjar l’electorat a aturar l’onada del PP i Vox que es va expressar aquest diumenge en les municipals i autonòmiques a Espanya.

Junts va advertir ahir que, si les eleccions generals tornen a centrar-se en la disjuntiva entre el PSOE o el PP i Vox com vol el PSC i el president espanyol Pedro Sánchez, l’independentisme tornarà a repetir el mal resultat de les municipals de diumenge. El secretari general de la formació, Jordi Turull, va llançar de nou a ERC i CUP la proposta de concórrer al Congrés amb una llista unitària. “La desmobilització s’ha vist a les urnes” va dir Turull amb referència a les municipals, però la convocatòria del 23-J “l’independentisme la podria convertir en una oportunitat”.

“Situem el tema català de manera clara a Madrid aprofitant la presidència europea d’Espanya”, va defensar Turull, que va cridar Junts, ERC i CUP a “superar les sigles” per arribar a un acord electoral. “Qui sap què vol troba un mitjà”, va defensar Turull quan li van demanar com es podia fer en quatre dies un acord entre forces amb estratègies diferents de fa anys i que han acabat enfrontades.

Junts farà primàries per triar el cap de la seva pròpia llista i l’exconseller Jaume Giró i la diputada al Congrés, Míriam Nogueras, ja han expressat la voluntat de presentar-s’hi. Però no serà obstacle si arriba la candidatura unitària, aclareix Turull.

Amb els bons resultats del PSC diumenge, el seu líder, Salvador Illa, va cridar l’electorat a “concentrar el vot” en el seu partit per fer front al retrocés, la política estèril i la confrontació. Junqueras va reivindicar ERC perquè mai no han contribuït a “donar majoria a la dreta, cosa que almenys una vegada sí que han fets els socialistes”. Pel líder republicà, que va ratificar Gabriel Rufián com a candidat al Congrés, l’abstencionisme dels republicans el 23-J “facilita la victòria dels que no prioritzen Catalunya”.

El portaveu d’En Comú Podem, David Cid, va reivindicar el seu com un “espai consolidat”, la quarta força en vots i va assegurar que estan “en plena disposició perquè Yolanda sigui la primera presidenta d’Espanya”.

Concentrin el vot en l’opció que més possibilitats té de representar progrés, diàleg
Salvador Illa
primer secretari del psc
Qualsevol vot republicà que es quedi a casa és un vot que facilita la victòria dels que no prioritzen Catalunya
Mai no hem contribuït a donar majoria a la dreta, cosa que almenys un cop han fet els socialistes
Oriol Junqueras
president d’erc
La desmobilització s’ha vist a les urnes. Aquesta convocatòria [23-J]l’independentisme la podria convertir en una oportunitat
Superem les marques de partits. Situem el tema català de manera clara a Madrid.
Jordi Turull
secretari general de junts
Ens posem en plena disposició perquè Yolanda Díaz sigui la primera presidenta d’Espanya.
David Cid
portaveu d’en comú podem


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió