Política

10,6 milions per crear la ‘comissaria virtual’ dels Mossos

Forma part d’un pla de seguretat aprovat pel govern que inclou una unitat de ciberseguretat

Comencen els tràmits per declarar les zones tensionades on poder contenir el lloguer

El Govern ha aprovat avui destinar 10,6 milions d’euros per crear la ’comissaria virtual’ del cos de Mossos d’Esquadra que ha de permetre fer denúncies senzilles de manera telemàtica. La nova oficina forma part de les actuacions del Pla de Seguretat dels Mossos fins a l’any 2025, que inclou accions com una unitat de ciberseguretat i una estratègia general per a la transformació digital del cos d’aquí al 2030.

La partida econòmica aprovada avui pel Consell Executiu permetrà construir “el nucli” del nou sistema i modernitzar i adaptar les eines digitals del cos en l’àmbit judicial. Els primers tràmits que es podran fer seran denúncies per furts i autoritzacions de menors per viatjar a l’estranger, que representen el 25% del total de denúncies i atestats.

A banda d’oferir la possibilitat de posar denúncies, la nova oficina permetrà accedir a informació actualitzada sobre consells de prevenció, alertes i notícies rellevants de seguretat. Això permetrà, segons el Govern, una participació “activa” de la ciutadania.

En fases més avançades d’implementació de la plataforma, està previst que hi hagi un canal de comunicació directa per facilitar la resolució de consultes i dubtes relacionats amb la seguretat ciutadana.

A banda del tema de la ciberseguretat, el pla de seguretat preveu ’increment de les plantilles encarregades de la lluita contra la ciberdelinqüència o la creació de la Regió Policial Virtual fruit de l’aprovació del nou decret d’estructura de Mossos d’Esquadra. El Pla també inclou, entre altres accions, la reserva del 40% de places per a dones en les diferents convocatòries dels cossos operatius del Departament d’Interior i l’increment del 15% en la formació específica per a la prevenció i lluita contra els delictes d’odi i discriminació.

Contenció del lloguer

Dotze dies després de que el govern de Madrid aprovés la llei d’habitatge, el govern també ha aprovat avui iniciar els tràmits per declarar les zones tensionades a Catalunya on serà possible la contenció del lloguer, una competència que la llei deixa en mans de les comunitats autònomes. La portaveu del govern, Patricia Plaja, ha dit que és molt probable que no hi hagi molta diferència amb 142 zones que ja van ser declarades per la llei catalana que va derogar el Tribunal Constitucional, però tampoc ha descartat que n’hi hagin de noves. “S’han perdut massa mesos i ara tornem a posar la maquinària en marxa”, ha subratllat Plaja, que tampoc ha donat terminis perquè dependrà, ha dit, tant de la “resposta del ministeri com de les al·legacions que presentin alguns ajuntaments”.

Pla Eficiència Energètica

El govern també ha aprovat un pla d’eficiència energètica en els edificis públics amb el que preveu un estalvi anual de 24,3 milions d’euros.

Campanya sequera

Finalment, el govern ha aprovat impulsar una campanya de conscienciació per aconseguir que particulars, empreses i indústries redueixin el consum d’aigua. Plaja ha admès que les pluges recents han recuperat una mica les reserves dels embassaments, però ha insistit que el fet que “no hagi baixat el consum fa que les pluges no siguin suficients per no entrar en fase d’emergència després de l’estiu”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona