Política

Política

Els dos mandats amb Ciutadans a Girona

Vuit anys i el ridícul

La formació taronja, flagell del sobiranisme, desapareix del ple

Un dels ex homes forts, Jean Castel, és a Valents, Míriam Pujola col·labora amb el PP i Daniel Pamplona avala el PSC

Amb un canvi de can­di­data al març –Camino Fernández per Míriam Pujola– i 198 vots, Ciu­ta­dans ha clos una etapa de vuit anys a l’Ajun­ta­ment de Girona. La for­mació taronja ha pas­sat de ser el fla­gell del sobi­ra­nisme i de la volun­tat col·lec­tiva d’inde­pendència a des­a­parèixer del ple. L’últim man­dat ha estat un cúmul de situ­a­ci­ons anòmales i que ha desem­bo­cat en un resul­tat paupèrrim –el 0,57% dels sufra­gis– i el ridícul.

Ciu­ta­dans es va pre­sen­tar a Girona el 2011, però només va obte­nir 403 vots (l’1,26% dels avals) i no va obte­nir repre­sen­tació. En canvi, el 2015, amb Jean Cas­tel com a por­ta­veu, va fer un pas enda­vant amb dos elec­tes. Cas­tel, un dels homes forts del par­tit a la demar­cació, va estar en el ple fins a l’octu­bre del 2015 –el va relle­var Manuel Vázquez. Antic regi­dor del PP (2003-2011), Cas­tel se’n va anar dues legis­la­tu­res al Par­la­ment.

El pri­mer man­dat, amb Míriam Pujola de número 2, Cs va ser molt actiu per denun­ciar, entre altres coses, que l’alcal­dessa Marta Madre­nas fes ser­vir el cotxe ofi­cial per anar al Par­la­ment i perquè es retirés la pan­carta per la lli­ber­tat dels pre­sos polítics de la façana de l’ajun­ta­ment. Els seus edils es van pro­di­gar a treure llaços grocs de la via pública i van ser con­tra­ris que la plaça Cons­ti­tució es bategés com U d’Octu­bre, el febrer del 2018.

El 2019, amb un canvi de can­di­dat –Daniel Pam­plona per Jean Cas­tel–, Ciu­ta­dans va repe­tir els resul­tats –2 regi­dors i 2.891 vots, 143 més que vuit anys abans. Però Pam­plona i Pujola, la número 2, es van ene­mis­tar. El por­ta­veu, suspès de militància, va expul­sar la seva com­pa­nya de grup abans que el par­tit el fes fora a ell. En ple­nes dis­crepàncies, la comissió muni­ci­pal de con­trol del codi ètic va ana­lit­zar les des­pe­ses del 2018 i el 2019, que incloïen viat­ges de Pujola en taxi.

Tot i les fric­ci­ons i la tensió del grup, Pujola i Pam­plona han estat deci­sius. El gener del 2022, Pujola, ales­ho­res no ads­crita, va decan­tar la balança i va per­me­tre que s’aprovés el con­tracte de neteja i reco­llida diària de resi­dus, que el con­sis­tori ha exter­na­lit­zat fins al 2030. Uns mesos abans, l’octu­bre del 2021, Pam­plona, ales­ho­res regi­dor díscol dels taronja, va faci­li­tar que s’apro­ves­sin el pres­su­post i les orde­nan­ces muni­ci­pals.

En el PP des de mitja cam­pa­nya

Regi­dora des del 2015 i res­tituïda com a por­ta­veu des de l’abril del 2022, Pujola ha pre­fe­rit no valo­rar els vuit anys de Cs. Gira full i està cen­trada en el PP, amb què col·labora des de mitja cam­pa­nya elec­to­ral. Pam­plona avala el PSC i ha acaba de sig­nar el mani­fest de la pla­ta­forma Giro­nins pel Canvi per tal que Sílvia Pane­que sigui l’alcal­dessa.

El març del 2021 Cas­tel va dei­xar Ciu­ta­dans i va con­tri­buir a la cons­ti­tució de Valents. El 28-M, ell mateix tan­cava la llista d’aquesta for­mació espa­nyo­lista com a número 27. Valents va obte­nir 262 vots (0,76% dels sufra­gis) i no serà en el saló de ses­si­ons, igual que Cs. El PP, en canvi, torna i Vox debuta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.