Política

Sumar i Podem registren l’acord de coalició pel 23-J

Les dues formacions seguiran negociant fins el 19 de juny si s’inclou la ministra Irene Montero

Podem tindrà set llocs a les llistes en llocs de sortida, entre ells el número 4 per Barcelona que seria per Lilith Verstrynge

Hi haurà coalició electoral el 23-J entre Sumar, Podemos i una dotzena de formacions més amb el nom de Sumar després que l’hagin registrat fa uns minuts a la Junta Electoral Central (JEC). De moment no s’ha inclòs a la ministra d’Igualtat, Irene Montero, tot i que seguiran negociant perquè hi ha temps per presentar les llistes fins el 19 de juny.

La secretària general de Podem, Ione Belarra, ha comparegut avui al matí per garantir que la seva formació concorrerà a les eleccions amb Sumar, després d’haver obtingut l’aval telemàtic de la militància en una consulta amb el 92,92%, però ha advertit que l’acord “encara no està tancat” pel vet “injust” de la plataforma de Yolanda Díaz a Montero. Belarra ha dit que seguiran negociant ja que “se’ns ha demanat un cop més sacrificar el nostre principal actiu polític” i “ens sembla una injustícia i un error polític”.

De fet Sumar ja havia avançat que aquesta tarda registraria la coalició, però no havia aclarit si les llistes inclourien la ministra d’Igualtat i només asseguraven que a la proposta “la presència i la representació de Podem està àmpliament garantida, com no podria ser d’una altra manera”. Sumar ha advertit que “no acceptarà” que Podem “ens porti a l’escenari d’Andalusia”, de les últimes eleccions autonòmiques, en què Podem i Adelante Andalucia van haver de concórrer per separat perquè van intentar registrar la coalició pocs minuts després de l’hora límit.

Sumar ofereix a Podem quinze llocs a les llistes amb set en posicions per ser escollits, segons informa l’ACN, i fins a una tretzena en total. El número 4 per Barcelona, que podria seria per a Lilith Verstrynge, i el número 5 per Madrid, ja que el 3,4 i 7 i 10 d’aquesta darrera llista seran per a Más Madrid en el que el seu lider, Íñigo Errejón, aniria en el quart lloc. Els altres cinc llocs que ofereix Sumar a Podem són primeres posicions en les llistes a diverses províncies.

En les darreres hores la plataforma Sumar ha tancat coalicions arreu per diverses circumscripcions abans de tancar-se el termini que inclouen també En Comú, Compromís, Chunta Aragonesista, Aliança Verda, Verds Equo, Iniciativa del Poble Andalús, Projecte Drago, Esquerra Verda, Ara Eivissa, Gent Per Formentera, Més (Balears), Batxarre, Ezker Anitza i Mas Euskadi L’oferta de Sumar Podemos també inclou tenir el 23% dels recursos econòmic i representants en comissions.

En un discurs breu sense preguntes, Belarra s’ha mostrat confiada al matí que les dues formacions assoliran l’acord al llarg de les pròximes hores per no haver d’esgotar el termini d’un minut abans de les dotze de la nit per registrar la coalició.

Belarra ha agraït a les més de 50.000 persones que han participat en la consulta i ha destacat que Podem és de les poques formacions que poden mobilitzar tanta gent en poques hores i ha admès que el d’avui és un moment “difícil” per a Podem.

Un cop registrada la plataforma electoral de Yolanda Díaz, que serà la cara visible a totes les embustiades dels territoirs, hauran d’establir el sistema de funcionament del grup parlamentari de què eventualment disposarà al Congrés dels Diputats. Garzón ja ha avançat que els seus diputats tindran autonomia i actuaran en coordinació amb la resta de companys, però ha recordat que cal reforçar els mecanismes democràtics i de transparència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per no garantir la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona