Política

GIRONA

Intercanvi de propostes per resoldre el puzle Guanyem-Junts a Girona

L’intercanvi de propostes i peticions és freqüent els últims dies a Girona entre els comitès negociadors de Guanyem i Junts, que intenten fer compatible les seves aspiracions i com resoldre el puzle de la governabilitat de l’Ajuntament. El ple d’investidura és dissabte a les 11 del matí i s’haurà de veure si Salellas és investit alcalde i si, a més, es tanca a un acord a dues bandes amb Junts o bé l’equip de govern també si incorpora ERC, cosa que desitja Guanyem per tenir uns fonaments més forts.

Les negociacions, amb molta discreció, avancen i les dues parts majoritàries –Guanyem (8 regidors) i Junts (6)– treballen perquè l’engranatge independentista arrenqui amb bon peu. Hi ha propostes de distribució d’àrees, però els ritmes i l’anàlisi de les prioritats són diversos. La intenció és, si el termini ho permet, arribar a acord per fer un equip de govern, com a mínim, de catorze membres. El desacord faria que l’alcaldable de la llista més votada, Sílvia Paneque (PSC), obtingués l’alcaldia dissabte, encara que no obtingués la majoria absoluta (14 vots).

Després de l’assemblea de divendres a la facultat d’Educació i Psicologia de la UdG, aquest dimarts els adherits i adherides de Guanyem s'han tornat a trobar. Els assistents han conegut el desenvolupament de les negociacions amb Junts (i ERC). La formació municipalista considera que el canvi a la ciutat és possible amb un pacte que inclogui les dues altres forces independentistes. En una nota de premsa, Guanyem informa que les converses amb Junts i ERC “continuen a bon ritme” i en base a un document de “60 propostes”. Junts, però, en un altre comunicat assegura que ara veu lluny l'acord però que treballaran per assolir-lo. En un tercer comunicat, ERC recepta “calma i prudència” i es mostra partidària d’un govern independentista.

Un dels elements a tenir en compte és l’acord entre Lluc Salellas i la CUP de fa uns mesos. Segons l’entesa, el cap de llista de Guanyem hauria de deixar l’Ajuntament a mig mandat si no forma part de l’equip de govern. És un acord a què les dues parts va arribar fa mig any i que Salellas tenia present abans del 28 de maig i que té present ara, amb la possibilitat de ser l’alcalde i continuar en el consistori, tot i que superaria el límit de vuit anys com a regidor. Segons el codi ètic de Guanyem, els edils han de treballar a l’Ajuntament un màxim de dos mandats. Salellas ha estat regidor de la CUP un mandat i de Guanyem, un altre. Ara començarà el tercer.

“Un govern seriós”

D’altra banda, l’esmentada Paneque ha convocat per demà una conferència amb el títol Un govern seriós a Girona. L’acte tindrà lloc a les 20 h a l’auditori Josep Irla de l’edifici de la Generalitat. Paneque considera una falta de respecte que Salellas no hagi volgut asseure’s amb l’alcaldable de la llista més votada –els socialistes van obtenir 656 vots més que Guanyem–. La dirigent socialista afirma que l’hipotètic pacte Guanyem-Junts no es basa en “un model compartit de ciutat”.

El diputat al Congrés Marc Lamuà va defensar ahir a les xarxes socials un govern d’esquerres a Girona, encapçalat per Paneque i amb el suport de Guanyem i ERC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia