Política

GIRONA

Guanyem governarà Girona fins al 2027 en un pacte “generós” amb Junts i ERC

La segona llista més votada en les eleccions el 28 de maig, la tercera i la quarta van presentar ahir al migdia el pacte que permetrà que Lluc Salellas i Vilar (Girona, 1984) sigui l’alcalde de la ciutat durant quatre anys. Guanyem (8 regidors), Junts (6) i ERC (3) han tancat un programa amb 64 propostes –amb esmenes a acords de ple– i basat en la “generositat i l’entesa”, segons va dir la nova vicealcaldessa i portaveu de Junts, Gemma Geis.

L’assemblea de dijous de Guanyem es va adherir a l’acord a tres bandes –segons va explicar Salellas– i avui el politòleg i periodista hauria de rebre disset vots de vint-i-set en el ple d’investidura. Pel cap de llista de Guanyem, el pacte que deixa sense efecte la victòria del PSC de Sílvia Paneque –8 regidors– “té tota la legitimitat i el fet que siguem aquí ho demostra”, va explicar, en referència als 17 regidors.

L’acte de presentació de l’acord va tenir lloc al primer pis de l’edifici del Modern, molt a prop d’on s’havien reunit dijous sis dels disset regidors. Després de Salellas, van intervenir Geis i Ayats. Aquest últim, vicealcalde sortint, va valorar el “el salt endavant” en la gestió del consistori, que té quasi 1.200 treballadors i un pressupost de 132 milions –el del 2022 va ser prorrogat.

A banda de les impressions de Salellas, Geis i el nou segon tinent d’alcaldia Ayats, els tres partits van facilitar el cartipàs, que haurà de ser aprovat abans d’un mes, juntament amb les retribucions de càrrecs electes i assessors. Com a novetat, hi haurà una regidoria de Llengua Catalana.

Sis tinències d’alcaldia

L’equip de govern tindrà sis tinències d’alcaldia: Guanyem en tindrà dues (Cristina Andreu i Sergi Font); Junts, tres (Geis, Xavier Aldeguer i Núria Riquelme), i ERC, una (Ayats). L’equip de govern serà “transversal” –va dir el virtual alcalde– i a Alcaldia i a les sis àrees hi haurà edils de dos partits diferents. Guanyem està en cinc de les sis àrees.

El PSC considera que el pacte és “un engany”, entre altres coses, pels desacords entre Junts i Guanyem els últims quatre anys. Un dels exemples del que exposa el PSC ja es va veure ahir. De les 64 propostes esmentades, hi ha la reducció “de fins a un 4% de pisos que es poden destinar a usos turístic en el conjunt de la ciutat”. Això exclou les llicències atorgades amb l’actual regulació, diu el document.

L’equip de govern sortint, de Junts i ERC, va aprovar una moratòria de noves llicències i la tramitació d’un canvi del pla general que limita a un 15% els pisos turístics respecte al total d’habitatges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CARLES RUIZ
Alcalde de Viladecans

“Viladecans té el repte de ser neutra en emissions el 2030”

Viladecans
BÀRBARA LLIGADAS
Cap de l'oposició de Viladecans

“Volem una ciutat equitativa, republicana i sostenible”

Viladecans

La guerra de les mares d’Israel

Beirut

Encavalcant eleccions

Barcelona
GUERRA A EUROPA

Onze morts i desenes de ferits en nous atacs russos al nord-est d’Ucraïna

BARCELONA
ESTAT ESPANYOL

Albares exigeix a Milei que retiri l’acusació de “corrupta” a la dona de Sánchez

BARCELONA
política

El vot exterior del 12-M no aixeca el cap

barcelona
política

Els comuns demanen “flexibilitat” per a un acord però no afluixen en el Hard-Rock

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Dirigents ultres d’Europa i Amèrica segellen la seva “germandat” a Madrid

BARCELONA