Política

política

El Suprem confirma les inhabilitacions per a Junqueras, Turull, Bassa i Romeva

El Tribunal Suprem ha rebutjat els incidents de nul·litat plantejats per les defenses d’Oriol Junqueras, Jordi Turull, Dolors Bassa i Raül Romeva contra la decisió de l’alt tribunal de mantenir les penes d’inhabilitació –13 anys al lider d’ERC i 12 a la resta– obviant la reforma penal que va suprimir el delicte de sedició i va reformar els de desordres públics i malversació. Igualment, els magistrats també han desestimat un incident similar formulat per Jordi Sànchez, condemnat per desordres públics.

En els seus recursos, Junqueras, Turull, Bassa i Romeva pretenien tombar la decisió del Suprem del 13 de febrer del 2023 en què, malgrat els retocs introduïts en el Codi Penal, els magistrats van mantenir les penes d’inhabilitació contra els dirigents independentistes encausats interpretant que els fets es podien considerar, ara, delictes de desobediència en concurs amb la malversació. La sala penal ha rebutjat els recursos negant que s’hagi vulnerat el dret fonamental a la defensa dels processats, ja que, a parer seu, van tenir un procés amb totes les garanties. Segons els magistrats, el Suprem va fer bé quan no va considerar aplicable el nou tipus de malversació atenuada i va convertir els delictes en una desobediència en concurs amb malversació. Contràriament al que sostenen les defenses, l’alt tribunal conclou que la sentència del procés no va condemnar ningú “per haver compromès partides de despesa per a la satisfacció d’interessos col·lectius”, ni tampoc “per haver finançat una activitat emmarcada en l’exercici d’un dret fonamental”. En canvi, segons el Suprem, es va “distreure fons públics” per fer “una activitat delictiva o antijurídica, la celebració d’un referèndum prohibit”, i per tant cal entendre que els condemnats van actuar “amb ànim de lucre”. Els magistrats també rebutgen el recurs de Sànchez, a qui malgrat la derogació de la sedició van considerar condemnat pel nou delicte de desordres públics. Segons la sala, “l’anàlisi del relat dels fets provats de la sentència evidencia que va fer actes de violència sobre les coses i actes intimidatoris” que “tenien encaix en el delicte de sedició” derogat i que “són subsumibles” en el de desordres públics”.

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2307460-el-suprem-confirma-les-inhabilitacions-per-a-junqueras-turull-bassa-i-romeva.html?cca=3

2307460



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries