Aragonès insta a abordar “d’immediat” el conflicte de sobirania
Creu que el govern de l’Estat està assumint una llei d’amnistia com a “imprescindible i inevitable”, si bé avisa que “no és el final de res”
Convida Junts a “sumar complicitats i alinear estratègies” per negociar un referèndum per votar sobre la independència
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha instat en el tradicional discurs de la Diada, emès aquest vespre des de la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, a iniciar “de forma immediata” una segona fase de la negociació amb el govern espanyol centrada “única i exclusivament en el fons del conflicte”. És a dir, en com donar resposta a la voluntat majoritària a Catalunya “de decidir votant” el futur polític del país. Per al president, això sí, acabar amb tota forma de repressió és una condició prèvia “indispensable” per poder negociar en peu d’igualtat, per la qual cosa s’ha vantat d’estar forçant l’Estat a “fer passes decisives” per assumir l’amnistia “com a imprescindible i inevitable”. “Però l’amnistia, per si sola, no resol el conflicte de sobirania amb l’Estat, Catalunya vol votar lliurement sobre la independència”, ha reblat. I és que l’amnistia, ha repetit, és el punt de partida de la nova etapa i no és el final de res, “i l’Estat ho sap”.
Aragonès ha proclamat que “ara és el moment” de resoldre aquest conflicte de sobirania a través de la negociació, a fi d’assentar les bases perquè la ciutadania pugui decidir “sense cap límit” quin ha de ser el futur del país. I és que l’independentisme té la clau de la governabilitat de l’Estat, una força que ha d’aprofitar “per fer possible tot allò que fins ara no era possible”. “Sabem que no hi ha res impossible, i que si sumem esforços i treballem conjuntament tindrem molta més força”, ha convidat també Junts. En aquest sentit, Aragonès ha fet una crida a “sumar complicitats i alinear estratègies”, i ha reclamat acordar abans internament una proposta “inclusiva” sobre com hauria de votar la ciutadania, a fi de defensar-la després conjuntament davant de l’Estat. “Tenim eines per fer-ho com l’Acord de Claredat”, ha subratllat.
El president ha situat igualment en la negociació altres mesures com el traspàs de Rodalies o la fi del dèficit fiscal, factors que avui creu que limiten el “potencial extraordinari” que té la “Catalunya dels 8 milions”, una xifra a què s’està a punt d’arribar, segons ha recordat en diverses ocasions. “És la Catalunya més plural i diversa que ha existit mai”, ha constatat.
El president ha advocat per relligar-la a través de l’impuls de la llengua catalana, que ha definit com el “pilar de la nació” i element essencial per a la cohesió social. Aragonès, així, creu que passos com l’oficialitat del català a les institucions europees o al Congrés “són importantíssims i suposen un gran avenç” cap al ple reconeixement nacional. Igualment, ha recordat esforços com els que s’han fet per afavorir-ne més presència a les plataformes audiovisuals, i s’ha conjurat per “no fer cap pas enrere” davant els intents de la dreta i extrema dreta d’arraconar la llengua a l’escola i en el conjunt dels Països Catalans. Al capdavall, això sí, ha recordat que la llengua només es mantindrà viva si es fa servir amb normalitat en tots els àmbits, i la societat es conjura per transmetre el català a la població nouvinguda. “La Catalunya dels 8 milions ha de ser la Catalunya de la plena normalització lingüística”, s’ha reptat.