Política

Estat Francès

Imputen Sarkozy per intentar canviar la versió d’un testimoni clau

L’expresident francès, investigat per intentar influir en un testimoni clau

El cas és una derivada del procés pel presumpte finançament il·legal de la campanya del 2007

L’expresident francès Nicolás Sarkozy ha estat imputat aquest divendres per haver presumptament intentat influir en un testimoni clau del cas pel presumpte finançament il·legal de la campanya del 2007.

Sarkozy ha rebut dos nous càrrecs després d’haver estat interrogat aquesta setmana per dos jutges d’instrucció sobre la seva possible implicació en la trama que va dur a un testimoni, l’intermediari Ziad Takieddine, a passar d’acusar-lo a exonerar-lo de les acusacions.

El polític francès ha estat imputat per encobriment de suborn de testimoni i participació en associació delictiva de cares a la preparació d’estafa al judici en banda organitzada.

Aquestes acusacions obren la porta a un nou judici derivat del cas del presumpte finançament il·legal de la campanya electoral que el 2007 el va dur a l’Elisi amb diners del règim libi de Muammar Gaddafi.

Un dels testimonis més comprometedors per a Sarkozy era el de Takieddine, que havia afirmat haver lliurat a l’expresident i al seu entron cinc milions d’euros procedents de Líbia. Posteriorment, l’intermediari va canviar la seva versió i, en una entrevista televisada a finals de 2020, va retirar les acusacions contra Sarkozy. Però més tard va tornar a acusar el polític d’haver rebut diners libis.

Els jutges han obtingut ara indicis que l’expresident hauria participat amb almenys altres nou imputats en maniobres per extorsionar Takieddine perquè l’exculpés.

La trama també hauria maniobrat al primer semestre de 2021 per intentar fer creure que el contundent document libi que provava que Sarkozy havia rebut uns 50 milions d’euros de Gaddafi era fals.

També investiguen si emissaris de Sarkozy van intentar corrompre personal judicial del Líban, on està empresonat un dels fills de Gaddafi, per aconseguir el seu alliberament perquè negués les acusacions contra l’expresident.

Entre els altres investigats hi ha la paparazzi Mimi Marchand, l’intermediari Noël Dubus i l’empresari David Layani.

Segons els investigadors, l’operació hauria tingut un cost de 600.000 euros.

L’exdirigent conservador ha negat les acusacions i ha atribuït a la casualitat les cites i converses telefòniques amb els altres sospitosos en el moment dels fets.

Sarkozy ja ha estat condemnat dues vegada a penes de presó per finançament il·legal i corrupció. El 2021 va rebre una sentència d’un any de presó per tràfic d’influències amb un magistrat, tot i que la decisió està pendent del recurs al Tribunal Suprem. El mateix any va ser condemnat a un altre any de presó pel finançament il·legal de la seva campanya de 2012, una sentència que també va recórrer i que serà jutjada en apel·lació al novembre. A més, té pendent a principis de 2025 un altre judici pel presumpte finançament amb diners libis de la seva campanya de 2007.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia