Política

equador

La dreta s’imposa a l’Equador

L’empresari Daniel Noboa derrota en segona volta a la candidata progressista Luisa González i es converteix en el president més jove del país

L’expresident Rafael Correa veu allunyar-se la possibilitat de recuperar el poder

L’Equador tindrà el president més jove de l’Amèrica Llatina. El jove empresari liberal Daniel Noboa, de 35 anys, s’ha imposat amb el 52,1% dels vots a l’hereva del ‘correisme’, la progressista Luisa González, en la segona volta de les eleccions extraordinàries celebrades aquest diumenge al país. El triomf de Noboa, que ja va ser la sorpresa de la primera volta electoral, esvaeix el somni de l’expresident equatorià Rafael Correa (2007- 2017) actualment exiliat a Bèlgica, que el seu projecte polític recuperi el poder. I és que aquesta és la segona derrota electoral consecutiva que pateix el ‘correisme’.

El magnicidi del periodista anticorrupció Fernando Villavicencio i la seva participació en el primer debat presidencial, al qual va assistir amb una armilla antibales, va cridar l’atenció dels equatorians, després d’una intensa campanya electoral. Noboa ha guanyat amb un discurs enfocat als joves, en la creació d’ocupació, contra la inseguretat i en la promesa de mà dura contra el narcotràfic.

Noboa assumirà la Presidència de l’Equador per completar el període 2021-2025 i culminarà el mandat que li corresponia a l’actual mandatari, el conservador Guillermo Lasso, que va optar per deixar el càrrec abans de temps en aplicar el maig passar l’anomenada “mort creuada”.

Amb aquest mecanisme constitucional, Lasso va forçar aquest procés electoral extraordinari en dissoldre el parlament quan aquest, controlat per l’oposició liderada pel ‘correisme’, es disposava a votar una moció per destituir-lo sota l’acusació de malversació.

“Tanquem l’etapa de la campanya i comencem a treballar per un país que ha estat colpejat per la corrupció, la violència i ’odi”, ha destacat Noboa en un primer discurs dirigit al país com a president electe. La seva adversària, Luisa González, que aspirava a convertir-se en la primera presidenta del país, ha ofert mà estesa a Noboa per arribar a acords en el Parlament perquè “l’Equador necessita estar unit”.

El president més jove de l’Equador, fill del magnat bananer Álvaro Noboa que va intentar sense èxit fins a cinc vegades assolir la presidència del govern, li espera un país immers en una onada de violència sense precedents i una profunda crisi econòmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell