Política

Forcadell creu que s’ha de “revalidar” la DUI: “És la base per fer-ne una altra que es pugui implementar”

Defensa la legitimitat de l’aprovada el 2017, però considera que no va tirar endavant en no tenir reconeixement internacional

L’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha assegurat en una entrevista al’ACN que la declaració de 2017 és “legítima” però no va servir per fer efectiva la República”. Per aquest motiu defensa que la DUI s’ha de “revalidar”, que sigui “la base per a fer-ne una altra que sí que es pugui implementar”. Sis anys després de la seva aprovació, la dirigent republicana sosté que “s’ha d’anar un pas més enllà” i que aquest pas “és el del reconeixement internacional i la implementació”.

Més enllà del debat sobre la seva legitimitat, l’expresidenta de la cambra admet que es va sentir “decebuda” però no “enganyada”. Forcadell assegura que personalment estava “segura que es podria tirar endavant o que es podria, com a mínim fer algunes coses”. I afegeix en aquest sentit: “No pensàvem que pràcticament l’endemà tindríem el 155. No pensàvem que l’Estat utilitzaria la violència”.

D’altra banda, en plenes negociacions amb el PSOE, Forcadell assegura que “no entendria” que hi hagués investidura de Pedro Sánchez sense un “compromís” de començar a parlar del dret a l’autodeterminació. Defensa que la millor via és l’acordada amb l’Estat, però no descarta la via unilateral. “Jo no renunciaria a cap eina per assolir la llibertat del meu país”, sosté. “Hem de tenir el compromís de tornar-ho a fer, però fer-ho bé”, ha reblat.

Sobre les negociacions de la llei d’amnistia, Forcadell assegura que “no té clar” si ha de quedar per escrit que l’1-O no va ser un delicte. “El que no ha de quedar per escrit és que és un delicte”, subratlla la dirigent republicana. En aquest sentit, creu que “si hi ha una amnistia sobre els fets de l’1-O ja hi ha un reconeixement de l’Estat que ha estat criminalitzant tot un procés que no és delictiu”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una declaració que rebutja “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Vergés presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES
Regne Unit

El Regne Unit expulsa l’agregat de Defensa de l’ambaixada russa

Barcelona

ERC proposa la creació de la Llei de Sobirania Alimentària

RIPOLL
estat espanyol

El Senat, amb majoria absoluta del PP, aprova reprovar al fiscal general de l’Estat

barcelona