Política

turquia

Opositors turcs titllen Erdogan de “colpista” per enfrontar-se al Constitucional

L’oposició turca ha acusat aquest divendres el president, Recep Tayyip Erdogan, de voler “desconstitucionalitzar” el país amb intenció “colpista”, per posar en dubte l’autoritat del Tribunal Constitucional, enfrontat al Suprem en un judici sobre llibertats cíviques.

La crisi va arrencar dimecres passat, quan una sala del Suprem va decidir desacatar una sentència del Constitucional que ordenava la posada en llibertat del jurista Ca Atalay, condemnat a 18 anys de presó acusat d’“intentar d’enderrocar al govern” per participar en les manifestacions de 2013.

El Suprem va exigir a més enjudiciar als magistrats d’aquest cos, les decisions del qual són vinculants per a tots els òrgans del país, segons la Carta Magna, la qual cosa va provocar protestes del partit socialdemòcrata CHP, el major de l’oposició.

Erdogan, no obstant això, s’ha atribuït avui el paper d’“àrbitre” en el debat i ha recolzat al Suprem en assenyalar que la decisió dels seus jutges “no es pot rebutjar”.

“El Constitucional, lamentablement, ha comès contínuament errors. El Suprem li diu ara: ‘Si tu ets un alt tribunal, jo ho soc també, i conseqüentment t’imposaré sancions’, i ara espera que l’autoritat, la que sigui, compleixi amb aquestes sancions. Pot demanar-li-ho al Parlament”, ha justificat Erdogan.

El president turc ha criticat l’“actitud equivocada” d’alguns membres del seu propi partit, l’islamista AKP, que havien “injuriat al Suprem i aplaudit al Constitucional”. Per això, ha exigit unitat i ha recordat que el Parlament té l’autoritat de fer la carta magna.

Això equival a “un intent de desconstitucionalitzar el país”, ha respost avui Özgür Özel, el nou cap del CHP, durant una manifestació convocada per la Federació de Col·legis d’Advocats turcs davant el Tribunal Suprem, acusant a Erdogan de “colpista”.

“Això era una crisi de la Judicatura, però ara és un intent d’Erdogan d’enderrocar l’ordre constitucional. Estem pràcticament davant un aixecament, liderat per Erdogan, contra la voluntat del poble”, ha dit Özel.

Özel ha recordat a més que la coalició de l’AKP amb l’ultranacionalista MHP no té suficients diputats per a reformar la Constitució ni per a demanar un referèndum tampoc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles