Política

Conflicte bèl·lic al Pròxim Orient

Hamàs veu a prop un acord amb Israel per una treva a Gaza

El cap polític del grup islamista assegura que ja han lliurat la seva resposta als mediadors de Qatar

El pacte inclouria un alto el foc de cinc dies i l’intercanvi de 50 ostatges israelians per 300 presoners palestins

Mentre l’ofensiva israeliana contra Hamàs a la Franja de Gaza continua implacable, sobretot al nord, els esforços negociadors liderats per Egiptei Qatar, en coordinació amb els Estats Units, podrien donar aviat el seu primer fruit.

El cap polític de Hamàs, Ismail Haniyeh, ha augurat des del seu exili a l’emirat àrab que l’alto el foc podria arribar aviat. “a prop d’assolir un acord de treva” amb Israel. “El moviment ha lliurat la seva resposta als germans de Qatar i als mediadors, i estem a prop d’assolir un acord de treva”, ha assegurat Haniyeh en un breu comunicat publicat a Telegram. Es preveu que el pacte passi per un intercanvi d’ostatges israelians en mans de Hamàs per presoners palestins tancats a Israel.

Segons fonts de seguretat egípcies citades per l’agència EFE, l’acord contempla un alto el foc de cinc dies i l’alliberament a canvi de 300 palestins empresonats a canvi de 50 de les persones segrestades en l’atac sorpresa de la ilícia palestina al sud d’Israel del passat 7 d’octubre, “inclosos colons i estrangers”. Durant el cessament de les hostilitats els drons israelians no podran sobrevolar la franja, segons les fonts.

Segons les mateixes fonts, l’intercanvi de retinguts es farà per “etapes, a raó de 10 presoners israelians i 30 presoners palestins per dia”. El pacte també permetria l’entrada a la Franja de Gaza de 300 camions amb ajuda humanitària, incloent aliments, medicines i combustible.

Israel s’ha negat fins ara a un alto el foc malgrat que la pressió internacional s’ha internacional és cada vegada més intensa. La setmana passada el Consell de Seguretat de l’ONU va aprovar una resolució instant a establir pauses i corredors humanitaris a Gaza. La pressió també ha augmentat a l’interior d’Israel, on els familiars dels ostatges exigeixin al govern de Benjamin Netanyahu que la seva prioritat sigui l’alliberament dels ostatges, encara que això suposi negociar amb Hamàs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia