Política

estat espanyol

El Suprem anul·la l’ascens de Dolores Delgado a la categoria de fiscal de Sala

La decisió del TS obliga al fiscal general a fer una nova proposta

El Tribunal Suprem (TS) ha anul·lat aquest dimarts l’ascens de Dolores Delgado a la categoria de fiscal de Sala en apreciar desviació de poder en la proposta del fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, i ha ordenat que es faci una nova proposta.

En una sentència, l’alt tribunal estima en part el recurs del fiscal Luis Rueda García contra el Reial decret de 4 d’octubre de 2022 pel qual es va promoure a Dolores Delgado a aquesta categoria i se la va nomenar fiscal de Sala de la Fiscalia Togada del Suprem.

La resolució acorda retrotreure les actuacions al moment anterior al d’elevar al Consell de Ministres la proposta del fiscal general perquè es dugui a terme una altra nova.

L’ascens a la categoria de fiscal de Sala de Dolores Delgado, que va ser ministra de Justícia entre 2018 i 2020 i fiscal general de l’Estat entre 2020 i 2022, va permetre que el govern la nomenés el 4 d’octubre de 2022 cap en la Fiscalia Togada del Tribunal Suprem i el passat 16 de juny en la de Drets Humans i Memòria Democràtica.

La Sala contenciosa administrativa del Suprem ha resolt ara el recurs que va presentar Luis Rueda en l’època en què era tinent fiscal del Tribunal de Comptes contra el decret del govern central d’octubre de 2022.

És en la proposta feta pel fiscal general al govern on el Suprem aprecia “desviació de poder”, que consisteix en “l’exercici de potestats administratives per a fins diferents dels fixats per l’ordenament jurídic”.

En aquest cas considera que “la finalitat buscada pel fiscal general de l’Estat va ser assegurar a Dolores Delgado la seva promoció a la màxima categoria de la carrera fiscal”.

“Això s’aparta de la finalitat pròpia de la potestat de resoldre convocatòries per a places del Ministeri Fiscal, les vacants del qual han de proveir-se fonamentalment conformement a criteri del mèrit”, destaca.

La sentència recorda que en la sessió del Consell Fiscal que havia d’informar sobre els aspirants Luis Rueda va obtenir sis vots enfront de cinc a favor de Dolores Delgado.

Afegeix que els vocals favorables a Luis Rueda van posar l’accent en el seu coneixement del Dret militar derivat del fet d’haver pertangut al Cos Jurídic Militar abans de la seva incorporació a la carrera fiscal.

Aquells que es van inclinar a favor de Dolores Delgado van considerar més rellevant la seva dilatada experiència com a fiscal de la jurisdicció penal, a més dels seus mèrits com a ministra de Justícia i després com a fiscal, agrega.

El PP demana la dimissió del fiscal general després de l’anul·lació de l’ascens de Dolores Delgado

La portaveu del PP en el Congrés, Bufona Gamarra, ha demanat la dimissió d’Álvaro García Ortiz com a fiscal general de l’Estat després de conèixer-se que el Tribunal Suprem ha anul·lat l’ascens de Dolores Delgado a la categoria de fiscal de Sala per apreciar desviació de poder.

“En qualsevol país europeu que es digui que hi ha hagut una desviació de poder, aquest fiscal general de l’Estat hauria dimitit. Esperem que a Espanya això també succeeixi”, ha declarat Gamarra aquest dimarts en roda de premsa.

Per a la portaveu popular, el pronunciament de l’alt tribunal “des de la seva imparcialitat i objectivitat” és una “bona notícia” i constata que la separació de poders “es manté ferm”.

“Al nostre país la justícia funciona, malgrat el control que vol exercir el PSOE”, ha afegit.

Gamarra ha criticat la “parcialitat” de la Fiscalia i ha demanat que es “actuï en conseqüència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona