Política

turquia

El parlament turc aprova l’ingrés de Suècia a l’OTAN

L’entrada del país nòrdic a l’Aliança Atlàntica ja només depèn d’Hongria

El primer ministre hongarès confirma que el seu país dona suport a l’adhesió

El parlament turc va aprovar aquest dimarts a la tarda l’ingrés de Suècia a l’OTAN, marcant un moment clau en l’esforç del país nòrdic per unir-se a l’Aliança Atlàntica, un objectiu que persegueix des de la invasió russa d’Ucraïna el 24 de febrer de 2022. Amb l’aval turc a la butxaca, el focus es desplaça ara a Hongria, l’últim membre de l’OTAN que encara no ha donat la seva aprovació a l’ingrés de Suècia a l’organització militar. Els estatuts de l’organisme, recorda l’ACN, estipulen que l’ingrés de nous membres ha de ser aprovat per tots els països que en formen part.

El sí de Turquia ha estat difícil d’assolir, i el parlament hi ha donat el vistiplau tres mesos després que Erdogan presentés la llei per aprovar l’ingrés del país nòrdic a l’organització militar. El règim turc es mostrava reticent a obrir la porta a Suècia, país al qual acusa de refugiar activistes kurds, que són considerats terroristes pel règim d’Erdogan.

L’octubre passat, després que el president turc del país presentés la llei al parlament, el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, assegurava que Suècia ja havia complert amb tots els compromisos que se li exigien per formar part de l’Aliança Atlàntica, des de la reobertura de les exportacions d’armes a Turquia fins a l’expansió de la cooperació en la lluita contra el terrorisme.

Amb l’aval de Turquia assegurat, l’únic escull que queda perquè Suècia es converteixi en el 32è membre de l’OTAN és Hongria. El primer ministre hongarès, l’ultraconservador Viktor Orbán, ha confirmat aquest dimecres al secretari general de l’Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, que continuarà “instant” al parlament del seu país perquè voti a favor de l’adhesió del país nòrdic a l’OTAN. “Acabo de parlar per telèfon amb el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg. He reafirmat que el govern hongarès dona suport a l’adhesió”, ha indicat Orbán en un missatge a la xarxa social X, abans Twitter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries