Política

país basc

El PNB s’encomana a Pradales

L’Assemblea Nacional del partit el proclama per unanimitat candidat a lehendakari en substitució d’Urkullu

L’aspirant ‘jeltzale’ alerta dels populismes i es fixa com a gran prioritat millorar la sanitat pública basca

El PNB deixa enrere l’era d’Iñigo Urkullu i comença un nou cicle de la d’Imanol Pradales. L’Assemblea Nacional del partit nacionalista basc, celebrada aquest dissabte a Durango (Biscaia), ha proclamat per unanimitat Pradales com a candidat a lehendakari en les pròximes al Parlament de Vitòria. En la seva primera intervenció pública com a aspirant a la lehendakari, el jeltzale ha declarat estar preparat per liderar una “nova transformació” cap al País Basc del benestar.

Les seves primeres paraules, però han sigut per manifestar el seu reconeixement i agraïment a l’actual president del govern basc, Iñigo Urkullu, que ha rebut una gran ovació per part dels més de 2.500 assistents a l’assemblea.

En la seva intervenció, en euskara i castellà, Pradales, de 48 anys, ha alertat dels populismes tant de drets com d’esquerres i ha defensat solucions “reals”. Ha promès el País Basc del benestar i més autogovern.

“Liderarem el nou País Basc del benestar, una nació amb ànima, que tindrà veure pròpia al món”, ha dit Pradales, que s’ha fixat com a la seva màxima prioritat millorar la sanitat pública basca. També ha apostat per una més gran “més presència política, econòmica i social en l’escenari internacional”.

El PNB es juga molt en les noves eleccions al Parlament de Vitòria, encara sense data fixada, tot i que s’esperen entre abril i juny. L’esquerra independentista basca està en condicions de disputar als jeltzales l’hegemonia política al País Basc si agafem de referència els resultats de les eleccions municipals del 28-M. L’esquerra abertzale de la mà d’EH Bildu va trencar el seu sostre electoral i va aconseguir els millors resultats de la seva història. L’esquerra independentista basca va ser la força més votada amb més del 27% del suport i 366.000 vots, un 5% més que el 2019, mentre que el PNB va caure un 20% respecte dels anteriors comicis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona