Política

brasil

Lula destitueix el número dos del servei d’intel·ligència

Moretti està acusat d’espiar il·legalment adversaris polítics durant l’era de Bolsonaro

El president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, va destituir aquest dimarts el número dos dels serveis d’intel·ligència del país, Alessandro Moretti, que és investigat per la seva presumpta participació en una xarxa d’espionatge il·legal d’adversaris polítics durant el govern de Jair Bolsonaro.

Moretti serà substituït per Marco Cepik, que es trobava al capdavant de l’Escola d’Intel·ligència. També seran substituïts els directors de set dels departaments de l’agència. Aquesta àmplia reestructuració dels serveis d’espionatge brasilers, arriba després que Lula hagués expressat dilluns els seus dubtes sobre la confiança en l’equip actual dels serveis d’intel·ligència i hagués anunciat que expulsaria Moretti de l’agència si es demostrava la seva relació amb una trama d’espionatge il·legal durant l’era de Bolsonaro.

La policia federal investiga Moretti per presumptament formar part d’una xarxa d’espionatge il·legal per afavorir Bolsonaro i persones del seu entorn més pròxim.

La investigació deixa entreveure un nou front legal per l’expresident ultra, que fa afronta diversos processos legals des que va perdre les eleccions presidencials l’octubre de 2022, i va ser condemnat a vuit anys d’inhabilitació política per “abús de poder”.

Dilluns, la policia federal va fer diversos escorcolls en diferents estats del Brasil en relació amb la investigació sobre la trama d’espionatge. En el marc de l’operació policial, els agents van escorcollar l’habitatge i l’oficina de Carlos Bolsonaro, regidor a Rio de Janeiro i el segon de quatre fills barons de l’expresident d’extrema dreta. Els agents també van escorcollar la residència on es trobava Bolsonaro i els seus tres fills grans a Angra dos Reis, ciutat balneària situada a 150 quilòmetres de Rio.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles