Política

Països Baixos

Revés a les aspiracions de l’ultra Wilders de formar govern majoritari

El partit Nou Contracte Social es retira sobtadament de les converses per a la formació d’una coalició

La formació democratacristiana justifica la decisió per desacords sobre les finances públiques

Les possibilitats de l’ultra Geert Wilders de formar un govern majoritari als Països Baixos s’han esvaït després que dimarts al vespre un dels tres potencials socis de coalició del líder d’extrema s’hagués retirat sobtadament de la taula de negociacions al·legant preocupacions per l’estat de les finances públiques.

Pieter Omtzigt, líder del partit de la dreta moderada, Nou Contracte Social (NSC), va anunciar que donava per acabada l’actual tanda de negociacions, la qual cosa impossibilita que Wilders, guanyador de les eleccions del novembre passat de la mà de l’ultra Partit de la Llibertat (PVV), formi una majoria de govern.

En un missatge a la xarxa social X, el dirigent d’extrema dreta va dir que estava “increïblement decebut” per la decisió.

El líder de Nou Contracte Social no va descartar, però donar suport parlamentari a un govern en minoria, però sembla que hauria tancat la porta a formar part d’una coalició liderada per l’extrema dreta.

Omtzigt, segons recorda l’agència Efe, ja havia expressat abans de l’inici de les converses els seus dubtes sobre la possibilitat de formar un govern amb la ultradreta per qüestions relacionades amb l’estat de dret i les propostes xenòfobes de Wilders. No obstant això, segons informacions dels mitjans locals recollides per les agències internacionals, Omtzigt s’hauria retirat de les converses després d’haver quedat impactat per “l’estat de les finances públiques” per durant les reunions informatives confidencials.

“El NSC no té intenció de fer promeses al poble holandès que ja sap que són buides i que el pròxim govern no pot complir”, ha dit Omtzigt en una carta als membres de Nou Contracte Social. “Els castells a l’aire no són la base segura de res”, afegeix el dirigent centrista.

L’ultradretà PVV de Wilders va guanyar les eleccions celebrades el novembre passat als Països Baixos amb 37 dels 150 escons que formen el parlament, la qual cosa li dona prioritat per intentar formar govern, tot i que necessita el suport d’almenys tres partits més per assolir una àmplia majoria parlamentària. En el sistema polític dels Països Baixos, molt fragmentat, on cap partit és prou fort per governar en solitari, es necessiten mesos de negociacions per formar un executiu.

Wilders ha iniciat converses amb tres partits, però sense el NSC i els seus 20 diputats, no té possibilitats de formar un govern majoritari. Els Països Baixos estan acostumats al fet que les negociacions per formar govern durien molt temps –les últimes van durar 271 dies– i fins que no s’arribi a un possible acord Mark Rutte continuarà sent primer ministre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona