Política

Estats Units

Legisladors Republicans urgeixen al gabinet de Biden al fet que l’inhabiliti com a president

Els lapsus del president podrien suposar un problema en plena campanya electoral per a la seva reelecció

Diversos legisladors republicans estan urgint als membres del gabinet del president dels Estats Units, Joe Biden, al fet que invoquin una esmena de la Constitució per a inhabilitar-lo del càrrec, després que un informe d’un fiscal posés en qüestió la mala memòria del mandatari.

“Merrick Garland (el fiscal general) té el deure d’invocar la 25 esmena davant els seus companys del gabinet. O processar a Biden. Si no el processa, llavors que invoqui la 25 ara”, ha dit aquest divendres en la xarxa social X el senador Josh Hawley.

L’esmena 25 de la Constitució dels Estats Units contempla que membres del gabinet puguin apartar al president de les seves funcions en cas que el considerin incapaç d’exercir els poders i deures del càrrec. En cas que això succeís, l’actual vicepresidenta, Kamala Harris, seria qui assumiria la Presidència fins a les pròximes eleccions de novembre.

La representant republicana Claudia Tenney, per part seva, també va enviar una carta ahir a Garland sol·licitant que invoqui l’esmena 25 en el gabinet.

Els legisladors republicans van fer aquestes peticions després que aquest dijous el fiscal especial Robert Hur presentés el seu informe sobre el maneig de documents classificats per part de Biden.

Hur va arribar a la conclusió que Biden va retenir intencionadament documents classificats de la seva època com a vicepresident, però va decidir no presentar càrrecs en contra seva.

El que més va cridar l’atenció de l’informe, no obstant això, va ser que Hur va assegurar que Biden va mostrar una “memòria significativament limitada” durant els interrogatoris que se li van fer en 2023.

El fiscal especial va revelar que Biden no es va recordar de les dates en les quals va ocupar la Vicepresidència i que va tenir dificultats per a recordar la data de la mort del seu fill Beau en 2015.

En una compareixença el dijous a la nit a la Casa Blanca, Biden va defensar que la seva memòria està en bones condicions, però en un moment donat es va referir al president d’Egipte, Abdelfatah al-Sisi, com al “president de Mèxic”.

Els lapsus de Biden, que als seus 81 anys és el president de més edat a haver ocupat mai la Casa Blanca, són cada vegada més freqüents, i això podria suposar un problema en plena campanya electoral per a la seva reelecció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona