Política

regne unit

El pla de Sunak d’enviar migrants a Ruanda troba un nou escull

Una comissió parlamentària, formada per laboristes i conservadors, considera el projecte de llei del govern britànic incompatible amb els drets humans

El projecte de llei del govern del primer ministre conservador, Rishi Sunak, de deportar demandants d’asil a Ruanda és “incompatible” amb les obligacions del Regne Unit en matèria de drets humans. Així ho adverteix una comissió del Parlament britànic en un informe publicat aquest dilluns i recollit per l’agència Efe.

La Comissió Conjunta sobre Drets Humans, en la qual hi ha representants de diferents partits, inclosos conservadors, han examinat el polèmic text del govern de Sunak i han destacat que, per exemple, nega als migrants el dret a què un tribunal independent pugui avaluar el seu cas abans de ser expulsats.

A més, en el seu informe de conclusions la comissió assenyala que el principi segons el qual un individu ha de ser protegit de possibles situacions de “persecució, tortura, tractaments inhumans o degradants o mort” és un aspecte clau dels compromisos que el Regne Unit ve respectant set dècades.

En aquest sentit, els membres de la comissió consideren que independentment dels compromisos que puguin subscriure els governs del Regne Unit i de Ruanda per determinar aquest segon país és segur, haurien de ser els tribunals i no els legisladors els qui avaluïn les condicions reals de la destinació.

El Ministeri de l’Interior britànic ha insistit, en canvi, que “Ruanda clarament és un país segur que es preocupa dels refugiats”. Un portaveu d’aquest departament considera, per tant, que la llei actualment a debat i el tractat bilateral subscrit l’any passat entre els dos països són “la millor manera d’aconseguir que els vols a Ruanda comencin com més abans millor”, segons informa la cadena britànica BBC. El projecte de llei, que ha provocat un agre debat al si del Parlament Conservador, comença a debatre’s aquesta setmana a la Cambra dels Lords on s’espera una forta oposició, després d’haver superat el tràmit parlamentari a la Cambra dels Comuns.

El Tribunal Suprem britànic ja va tombar el 2023 un intent previ del govern britànic de posar en funcionament el programa de deportacions al·legant que Ruanda no era un país segur. Arran d’aquesta resolució, els ministres de l’Interior del Regne Unit, James Cleverly, i d’Afers Estrangers de Ruanda, Vincent Biruta, van signar el gener passat a Kigali un nou tractat que ha de ser aprovat pel Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona