Política

política

ERC replica a Puigdemont que una llista unitària seria “repetir errors del passat”

Aragonès obvia la crida i recorda que s’ha anat a eleccions perquè Junts va votar contra els pressupostos

Insten els exsocis a donar suport a la proposta de finançament singular del president i a dir si el tornarien a investir

No han agradat gaire a les files d’ERC algunes de les crítiques que el president Carles Puigdemont els va dedicar ahir -va dir que duien un mal govern o que la seva negociació ha estat estèril- en anunciar que es torna a presentar a les eleccions encapçalant la llista de Junts, i que tornarà a Catalunya si té la majoria suficient per ser investit president pel Parlament. Fonts republicanes han celebrat, d’entrada, que “el centre dreta independentista ja tingui candidat”, i que aquest sigui Puigdemont, que recorden que ho serà per tercera vegada. “Li desitgem el millor i que l’independentisme pugui fer un bon resultat”, apunten. A més, celebren que “ara també aposti pel referèndum pactat”, que ERC fa anys que defensa i que mira de forçar el govern espanyol a negociar. En aquest sentit, això sí, el president Pere Aragonès ha recordat des de Viladecans, on ha assistit al final d’etapa de la Volta a Catalunya, que la seva continuïtat seria “la millor garantia” perquè la taula de diàleg amb el govern espanyol avanci amb més força. I ho ha argumentat apuntant que són “els més ben preparats” per afrontar la negociació perquè hi han cregut des del principi, per davant de Junts i del “delegat a la Moncloa”, Salvador Illa, a qui també ha retret que defensi el concert econòmic al País Basc i Navarra i “no s’atreveixi” a fer-ho per a Catalunya.

Després que Puigdemont assegurés de nou ahir que la millor fórmula electoral seria una llista unitària -tot i que ell mateix admetia alhora que ara és inviable-, les mateixes fonts, però, ja repliquen que seria una equivocació. Aquesta tarda ho ha verbalitzat el mateix Aragonès, que s’ha limitat a respondre així a la proposta: “Recordar simplement que avui som davant d’unes eleccions anticipades perquè el Parlament, i Junts, van votar en contra del pressupost més alt de la història de Catalunya en educació, sanitat, i llengua i cultura catalanes”. “Després d’abandonar Junts el govern del 52% o votar en contra dels pressupostos més socials de la història d’aquest país, proposar una llista única enmig de retrets és repetir errors del passat”, etzibaven abans les fonts d’ERC. Això sí, els republicans creuen que “hi ha espais per refer ponts”, i que estan “encantats” que això pugui passar. En aquest sentit, reclamen que Junts passi de les paraules a l’acció i d’entrada demostri la seva bona voluntat “donant suport a la proposta del govern i del president d’un finançament singular”, després que el mateix Puigdemont dediqués una part de la seva intervenció a denunciar el maltracte fiscal i inversor sistemàtic de l’Estat cap a Catalunya en comparació amb Madrid, la gran competidora econòmica del país. “Si de debò volen refer la unitat d’acció, que comencin per sumar-s’hi”, diuen des d’ERC, que en els últims mesos també ha denunciat el mateix.

Els republicans, a més, reclamen a Junts que “deixi clar” si donarà suport a un govern “presidit per un partit independentista” i tornaran a investir així Pere Aragonès -en el cas, s’entén, que quedi per davant en les eleccions del 12 de maig i l’independentisme sumi majoria absoluta, com va passar al 2021-, o bé si “seguirà prioritzant” els pactes amb altres actors, en al·lusió a alguns acords a què ha arribat Junts amb els socialistes, amb qui també han fet pinça al Parlament per tombar moltes iniciatives d’ERC i del govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona