Política

Josep Sala i Leal

Alcalde de Forallac (Junts pel Poble-JxCat)

“Hem invertit 1,2 milions per a l’escola, però costa d’arrencar”

El degà dels alcaldes al Baix Empordà no altera el seu ritme d’anar fent, malgrat oposicions i protestes, i amb l’habitual to de pragmatisme

Esmenta la llista d’obres per fer, i no renuncia a oferir els terrenys de la planta comarcal de transferència com a solució a l’atzucac de Solius

Regidor des del 1983, i alcalde des del 1987, el més veterà en exercici al Baix Empordà, no renuncia al seu perfil pragmàtic i empíric, que li ha funcionat fins ara, amb oposició o sense.

Com afronta aquest onzè mandat a l’alcaldia?
Com una continuïtat de la feina feta fins ara. Un punt i seguit, perquè no tindria sentit aturar-se i tornar a arrencar. Hi ha projectes que van més enllà dels quatre anys entre elecció i elecció, i per cada cosa que inicies o acabes, poden sortir tres o quatre idees o necessitats noves.
Quines obres de les que estaven en marxa, o de les que van quedar pendents, seran prioritàries o factibles?
L’eixamplament del vial on hi haurà l’escola, a la carretereta que de Vulpellac continua cap a Canapost, i que quedaria petita. Això és a la llista. Però també tot d’infraestructures viàries que tenim planejades als diversos nuclis. A Peratallada, per exemple, una urbanització que ja està acabada, i el centre d’interpretació per als visitants. I a Fonteta, on quedaven coses després d’haver renovat els serveis. I el vial de circumval·lació de Vulpellac.
La circumval·lació ha de permetre pacificar el nucli històric de Vulpellac?
Servirà per anar cap a un costat o l’altre, també si vens del puig de Sant Ramon i la part nord de la Bisbal. És un encreuament de camins que cal resoldre, i també amb la idea de canalitzar millor els cotxes fins a la C-66. I trobar nous llocs d’aparcament a l’exterior de cada nucli.
Parlava també del vial de l’escola. Posar fi als barracons és la gran assignatura pendent?
Ja ho tenim tot a punt, però és la cançó de l’enfadós amb Ensenyament. Sempre ens diuen que som prioritaris, però mai ens acaben de respondre quan la faran. Ja fa més de 15 anys que tenim els mòduls, i hi hem invertit molt i amb molt de gust, perquè ja comptàvem que la cosa podia anar per llarg.
Però caldria tancar la cessió?
Fa dos anys que tenim a punt la urbanització dels carrers i els terrenys a punt per a la cessió. Hi hem invertit 1,2 milions d’euros, però costa d’arrencar-la. Els vam enviar un escrit i ens van respondre que el dia que els necessitin ja ens els demanaran. I la consellera ens remet a subalterns o al director territorial. Hem ofert copagament o avançar diners, però al ritme que van, el darrer compromís és que continuem a la cua. Però vindran futurs nomenaments i després de les eleccions continuarem fent pressió.
Pel que fa a natalitat i població infantil, surten els números?
Estem al voltant dels 16-20 infants per curs. Suficients per mantenir una línia de 160 alumnes fins a sisè.
Ha crescut el padró després de la pandèmia amb segons residents que s’hi hagin instal·lat?
No gaires. Potser 40 o 50 persones, però n’hi havia que ja hi vivien i ara ja s’han empadronat. La pandèmia ens ha perjudicat en molts aspectes, però no s’ha notat especialment en natalitat ni en un increment de població.
Aigua.
De moment no tenim problemes d’abastament, però en podríem tenir per la limitació d’extracció. Ens basem massa en les dades dels embassaments, però al darrere hi ha els aqüífers, i nosaltres depenem del del Baix Ter, a Fontanilles i Gualta. Com a ciutadà de pagès, ens han canviat els vents. Ara ens bufa de Sant Feliu, de garbí, i si bufés més de llevant, segurament no tindríem tants problemes.
Què s’hi podria fer?
Caldria preguntar als governs dels darrers 20 anys què calia fer. Més dessalinitzadores? El transvasament del Roine? No ho sé, però van sortir els defensors de tot, i va ploure. I ja no se n’ha tornat a parlar més fins ara.
Mira cap a l’Ebre?
No en soc expert. Però si en sobra i no perjudica el delta de l’Ebre, seria una opció. Del Roine, en sobrava. Però és que tampoc s’ha sabut gestionar millor la que teníem, i a Girona estem especialment perjudicats perquè l’aigua del Ter continua patint massa la demanda de Barcelona, i no arriba a satisfer la que hi ha de Girona en avall.
En matèria de residus, com els afecta el tancament de Solius i què pensa que s’hauria de fer?
S’ha fet malament, i per a això hi ha les hemeroteques, com a president o vicepresident del Consell Comarcal. Però el mandat anterior em van venir a veure per explorar què es podia fer amb la planta de transferència, per mirar de trobar-hi una alternativa. I gairebé cinc anys després continuem igual, o pitjor. El tancament de Solius no ens està afectant gaire perquè vam ser valents i vam començar a implantar el porta a porta, que no és còmode però ha permès reduir el volum de rebuig i arribar al 80% o 85% de recuperació i reciclatge.
Caldria alguna instal·lació comarcal?
Tothom està prou escarmentat a la comarca. Jo estaria d’acord que la planta de transferència de Peralta s’ordenés i adeqüés, però afecta els Clots de Sant Julià. Penso que no hi afecta, i lligo una cosa amb l’altra, però estem treballant en acords per a la gestió dels terrenys privats dels Clots i avançar en un parc arqueològic. Hi ha un altre conveni amb el Consell Comarcal per a la planta. I tant important, per a tothom, és arreglar una cosa com l’altra. Cal ordenar la gestió del BCIN dels Clots, amb les visites justes i el seu valor patrimonial, no pas turístic. Però tampoc podem descuidar la gestió dels residus, i s’han d’endreçar les dues coses.
En matèria de mobilitat, ja no parlem de l’anella de les Gavarres per l’est o l’oest de la Bisbal. Veuria millor el tren tram?
No veig malament la idea, però no la veig factible. Vindria bé, però penso que tot no ho podem tenir. S’han de sospesar pros i contres, i és cert que ens vindria bé la connexió ferroviària amb Flaçà, però tampoc s’arribaria a tothom i potser amb uns serveis més regulars i unes concessions de bus més ajustades ja faríem.
La recaptació municipal i el polígon ajuden?
És molt diferent que amb 1.700 habitants, sense comptar-hi els segons residents, tinguem tres milions de pressupost, sense comptar-hi els extraordinaris d’obres en urbanitzacions. I cerquem recursos, però s’han aconseguit i no som autosuficients, però hem mirat de disposar de riquesa. A finals dels noranta, quan vam tirar endavant el polígon, ens deien de tot. Els propietaris a l’inici estaven dividits, i després van canviar de bàndol. Però això què ha comportat? Més IBI, compravendes, llocs de treball i algun IAE d’empreses que encara arriben ara, com per exemple la càrnia Boadas.
Com és la relació amb l’oposició? S’ha distès?
Qui governa ha d’assumir crítiques. El propòsit inicial, des del 2015, era canviar-me. Van anar contra mi amb denúncies; ja ho deuen haver mirat tot i no he estat encausat per res. Han desconfiat massa i si haguessin volgut parlar més amb mi, els hauria escoltat. La tensió del primer mandat ja es va reduir en el segon i en aquest tercer, encara més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES