Política

política

Sánchez ignora per “electoralista” el referèndum pactat que reclama Aragonès

Diu que Illa és l’únic que pot “unir” la societat catalana, mentre el president insta els socialistes a fer la seva proposta

Crítiques també de CUP i comuns al plantejament del govern i d’ERC

El pre­si­dent del govern espa­nyol i secre­tari gene­ral del PSOE, Pedro Sánchez, ha vin­cu­lat aquesta tarda la pro­posta de referèndum acor­dat basat en l’arti­cle 92 de la Cons­ti­tució que va llençar ahir el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Pere Ara­gonès, al període elec­to­ral en què es troba Cata­lu­nya, alhora que ha recor­dat que ell s’oposa a aquesta fórmula. “Estem en cam­pa­nya elec­to­ral. No sé per què és notícia el que demana ERC, com tam­poc és notícia la posició del govern d’Espa­nya i en el meu cas con­cret com a secre­tari gene­ral del PSOE”, ha mini­mit­zat, en roda de premsa a Qatar. En aquest marc, Sánchez ha con­tra­a­ta­cat posant en valor “les bon­dats” del pri­mer secre­tari del PSC, Sal­va­dor Illa. “Si hi ha algú que pot unir i ser­vir la soci­e­tat cata­lana, és Sal­va­dor Illa”, ha dit.

La pro­posta d’Ara­gonès, empa­rada per un informe de l’Ins­ti­tut d’Estu­dis de l’Auto­go­vern, ja va ser rebut­jada ahir per la Mon­cloa. La minis­tra por­ta­veu, Pilar Alegría, va asse­nya­lar que “en abso­lut” és la seva posició, i el minis­tre de la Pre­sidència, Félix Bolaños, també la va tit­llar d’”elec­to­ra­lista”. La minis­tra per a la Tran­sició Ecològica, Teresa Ribera, també ha retret aquest matí al pre­si­dent que el seu plan­te­ja­ment “no ajuda” en el moment actual.

En res­posta a l’enèsim ’no’ del govern espa­nyol a nego­ciar un referèndum, Ara­gonès ja ha rei­te­rat aquest matí que seguirà defen­sant la inde­pendència de Cata­lu­nya i ha recor­dat que sem­pre que se’ls ha dit que no a les pro­pos­tes han insis­tit i al final han acon­se­guit res­pos­tes favo­ra­bles, com en el cas del traspàs de Roda­lies, l’ingrés mínim vital o la llei d’amnis­tia. Ara­gonès ha remar­cat que ells són clars en el plan­te­ja­ment i ha dema­nat al govern espa­nyol i al PSOE que diguin quina és la seva pro­posta.

Ara­gonès també ha res­post les crítiques de la CUP a la pro­posta per remar­car que ell vol “avançar” i això no vol dir només con­vo­car el referèndum i gua­nyar-lo sinó “apli­car” també el resul­tat, a diferència de l’1-O, i poder tenir garan­tit el reco­nei­xe­ment en l’àmbit inter­na­ci­o­nal.

CUP i comuns, crítics

I és que, en efecte, tot i estar a favor de l’auto­de­ter­mi­nació, tant CUP com Comuns Sumar també han cri­ti­cat aquest matí la pro­posta del govern. “Ens fa tor­nar deu anys enrere, i con­tri­bu­eix a aug­men­tar la des­a­fecció en el ter­reny inde­pen­den­tista”, ha lamen­tat a RTVE la can­di­data cupaire el 12-M, Laia Estrada, que ha recor­dat que just fa deu anys els lla­vors dipu­tats del Par­la­ment Jordi Turull, Marta Rovira i Joan Her­rera ja van anar al Congrés a dema­nar un referèndum empa­rant-se en la Cons­ti­tució. “Ens han dit que no per activa i per pas­siva. Les lliçons que hem de treure és que l’Estat només s’avindrà a reconèixer el dret a l’auto­de­ter­mi­nació quan no li quedi més remei”, ha reblat Estrada, que aposta per crear un marc de “deso­bediència ins­ti­tu­ci­o­nal” que vagi acom­pa­nyada de mobi­lit­zació popu­lar a fi de forçar una medi­ació inter­na­ci­o­nal. De fet, la recepta, per a la CUP, és repren­dre “l’agenda política pròpia cata­lana” i alhora “recons­truir el movi­ment popu­lar”, dues qüesti­ons que creu que han d’anar lli­ga­des.

Estrada, en tot cas, s’ha mos­trat molt crítica amb la pre­sidència d’Ara­gonès, a qui acusa d’haver “llençat per la borda” la legis­la­tura pas­sada tot i la majo­ria inde­pen­den­tista. Estrada posa com a con­dició per a futurs pac­tes un “canvi de rumb”, així com des­ple­gar una “nova eco­no­mia cata­lana”. “Tot allò que no sigui dei­xar enrere un model de país que empo­breix la població, amb nosal­tres no hi podran comp­tar”, ha avi­sat. Això sí, ha des­car­tat total­ment qual­se­vol acord amb el PSC ni cap altre par­tit del 155. Tam­poc amb el fei­xisme, sigui espa­nyo­lista o cata­la­nista. “Amb el PSC no tenim res en comú ni en l’eix social ni en l’eix naci­o­nal. Hem vist un PSC més de dre­tes que el PSOE, i la CUP de cap manera faci­li­tarà una gover­na­bi­li­tat amb ells”, ha etzi­bat.

Això sí, pre­gun­tada pel fit­xatge de l’eco­no­mista Anna Navarro com a número 2 de la llista de Car­les Puig­de­mont, ha con­si­de­rat que apropa Junts a “la Con­vergència de tota la vida”. “Costa d’ima­gi­nar que pugui empa­tit­zar o posar-se al cos­tat de les per­so­nes que estan patint més”, ha etzi­bat també.

Pel seu cantó, la can­di­data dels comuns, Jéssica Albi­ach, també ha cri­ti­cat des de Lleida, on ha pre­sen­tat la can­di­da­tura del par­tit, la pro­posta d’Ara­gonès. “Està més actiu i el sen­tim par­lar més del referèndum com a can­di­dat que en els dar­rers tres anys com a pre­si­dent del govern”, ha con­si­de­rat. Albi­ach ha insis­tit que la seva pro­posta en aquest sen­tit és “clara” i ha defen­sat, com va fer ahir a Tar­ra­gona, que una de les pri­me­res acci­ons del nou govern hau­ria de ser “reac­ti­var” la taula de nego­ci­ació, ja que ha man­tin­gut que els cata­lans han de poder votar per “deci­dir el seu futur”. La can­di­data també ha dit que cal cul­mi­nar la des­ju­di­ci­a­lit­zació del con­flicte i apli­car “ja” la llei d’amnis­tia un cop sigui apro­vada. A més, ha tor­nat a recla­mar la reforma del sis­tema de finançament, que es con­tinuï blin­dant el català i es reforci la seva presència a “Europa”.

Igual que la CUP, Albi­ach també ha estat crítica amb el govern d’ERC, que va començar la legis­la­tura anun­ci­ant unes trans­for­ma­ci­ons que no ha “vist enlloc” i l’ha ins­tat a dei­xar el seu “rumb erràtic” i a esco­llir entre “obrir un nou cicle per avançar”, amb “polítiques pro­gres­sis­tes i més auto­go­vern”, o bé con­ti­nuar “mirant endar­rere i apos­tar per una fórmula que a l’única cosa que ha por­tat és a no avançar, a com­prar l’agenda del PSC i a tenir un govern en una estrica mino­ria abso­luta que ha estat incapaç de fer cap trans­for­mació al país”. Albi­ach, a banda, ha pro­po­sat avui com una de les mesu­res pri­o­ritàries de la seva for­mació garan­tir el dret a la visita mèdica pre­sen­cial als CAP en un ter­mini “màxim de cinc dies”, i que el 25% del pres­su­post de Salut de la Gene­ra­li­tat es des­tini a l’atenció primària.

També, per cert, el can­di­dat de Cs, Car­los Car­ri­zosa, ha car­re­gat con­tra la pro­posta de referèndum d’Ara­gonès perquè, “com l’amnis­tia, trenca la con­vivència a Espa­nya”. En aquest sen­tit, li “pre­o­cupa” la posició dels soci­a­lis­tes perquè són els qui “tenen la clau”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.