Política

política

El fiscal del Tribunal de Comptes veu desviació de 3 milions a l’1-O

“La transformació d’una proposició de llei [la de l’amnistia] en una norma que extingirà la responsabilitat comptable que aquí es dilucida és un fet futur i no exactament incert, però tampoc dotat d’una certesa plena.” A pesar d’un pròleg en què reconeix que la llei d’amnistia és imminent i en què al mateix temps desatén aquesta circumstància, la fiscalia del Tribunal de Comptes reclama als membres dels governs de la Generalitat implicats en el referèndum de l’1-O del 2017 els fons que atribueix a la promoció exterior del procés i la consulta i que xifra en 3 milions. Cinc mesos després de la celebració de la vista al tribunal, la fiscalia va emetre ahir un escrit de conclusions en què manté l’acusació inicial per als governs d’Artur Mas i Carles Puigdemont, i demana que condemni els seus membres –inclòs el llavors vicepresident, Oriol Junqueras– a retornar a la Generalitat 3.092.198 euros: 883.695 euros gastats per l’1-O i 2.208.503 euros per la promoció de Catalunya a l’exterior entre els anys 2011 i 2017. L’entitat demandant, Societat Civil Catalana, eleva la xifra a més de 5 milions.

Sobre la implicació de Puigdemont, la fiscalia assegura que, encara que no intervingués “en les següents fases de la tramitació pressupostària, li resulta atribuïble la presumpta responsabilitat comptable derivada de ser l’autoritat que va aprovar la totalitat de les despeses inherents a la consulta”.

Responsable comptable

En el cas de Junqueras, prossegueix l’escrit fiscal, “se li atribueix responsabilitat comptable per la totalitat de les despeses, atenent a l’especial protagonisme” de la llei de finances públiques de Catalunya. Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa, precisa, “són responsables del total del malversat, com així expressa la decisió de la sentència del Tribunal Suprem, que els condemna per un delicte de malversació agreujada per la deslleialtat que representa haver posat l’estructura dels seus respectius departaments al servei d’una estratègia incontrolada de despesa pública al servei del referèndum il·legal”. El fiscal hi inclou els consellers no jutjats per trobar-se “en rebel·lia”, Antoni Comín i Lluís Puig, per posar Salut i Cultura “al servei d’actes nuclears d’execució” de l’1-O.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegurà que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL
política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona
política

Serrat, Coixet, Gervasio Deferr o Jorge Javier Vázquez donen suport a Illa

barcelona
política

La CUP, oberta a entendre’s amb ERC, Junts i comuns

barcelona
estat espanyol

Sánchez es torna a investir

Madrid