Política

política

Aragonès adverteix el PSC que “s’haurà de moure” si vol tancar pactes

El candidat republicà situa acordar les bases d’un referèndum, el finançament singular i el català com a eixos de la propera legislatura i d’eventuals negociacions d’investidura

Admet que el model d’immersió “s’ha de posar al dia” per reforçar-lo i promet tota l’escola bressol “gratuïta i universal”

El president i candidat republicà el 12-M, Pere Aragonès, ha reiterat aquest matí que acordar amb l’Estat les bases d’un referèndum, acabar amb el dèficit fiscal a través d’un finançament singular i promoure l’estat del benestar i la llengua catalana seran per a ERC els tres grans reptes de la propera legislatura, i sobre ells hauran de pivotar les eventuals negociacions per construir consensos i tancar pactes de govern. “Amb algunes formacions és evident que estem molt allunyats i s’hauran de moure si volen algun tipus d’acord”, ha advertit, en referència velada al PSC, en un esmorzar organitzat per Nueva Economía Fórum en què l’han acompanyat bona part dels actuals consellers, i en què l’ha presentat l’extitular d’Economia per CiU, Andreu Mas-Colell. El candidat republicà ha alertat que si els socialistes han d’estar al capdavant d’aquestes negociacions “poden estar en risc” el referèndum, el finançament singular i fins i tot el traspàs de rodalies, ja que recorda que ells ja les gestionen des de Madrid i per tant “no els hi cal”. Això sí, Aragonès, que ha reivindicat el seu tarannà i ha recordat que el proper president “ha de continuar sent una persona capaç d’arribar a acords” amb diferents formacions, també ha recordat que tampoc seria cap garantia que les liderés Junts, aquestes negociacions, pels seus girs al voltant d’una estratègia per la qual no apostava fins fa uns mesos. “Quan tornaran a canviar d’opinió?”, s’ha preguntat, mentre també ha retret al seu candidat Carles Puigdemont que ara faci crides a la unitat, quan s’ha de demostrar “amb fets” i no l’ha practicat en els últims tres anys. “Sempre he tingut la mà estesa i no ha estat corresposta en molts àmbits”, ha lamentat, per insistir que ara cal parlar de “propostes concretes”.

Aragonès ha reiterat la proposta de creació d’una conselleria transversal de la llengua catalana, a imatge de la d’Igualtat i Feminismes, com una “política estratègica de país”, i ha alertat que la immersió també estaria en risc amb un Salvador Illa que ha canviat la seva posició tradicional a favor per una proposta de trilingüisme a les escoles. “El model s’ha de posar al dia perquè en molts àmbits no hem aconseguit els objectius, però l’hem de reforçar, i l’alternativa no poden ser les receptes de Ciutadans”, ha reblat el republicà, per emfasitzar: “Necessitem un president que defensi la llengua sempre, que no l’abandoni mai”.

Aragonès també ha promès que l’escola bressol de 0 a 3 anys serà “gratuïtat i universal” en la propera legislatura si es manté al govern, estenent així la mesura que ja ha implantat en l’actual en l’àmbit de l’I-2. “Ha de ser el gran objectiu de la propera legislatura, és un pas imprescindible per garantir la igualtat d’oportunitats”, ha destacat. La Generalitat, així, assumiria la quota de les famílies en els centres públics, i donaria un suport econòmic als privats perquè puguessin abaixar les seves quotes. Això sí, ha dit que caldrà parlar amb els ajuntaments perquè puguin augmentar places perquè n’hi hagi per tothom, “segurament” caldrà revisar les ràtios d’I-2 i també s’hauran de tornar a calcular els costos, probablement a l’alça, ja que igualment s’haurà de reconèixer la tasca educativa de les professionals que en gran majoria hi treballen.

El candidat, que ha reivindicat la seva aposta per la indústria i la recerca i ha advertit que estarà “en risc” si ERC no lidera el proper govern, ha fixat també com un altre dels grans objectius en la propera legislatura la “simplificació administrativa” per al conjunt de la població, ja que ara la burocràcia sovint “esdevé un fre”. Segons ell, si no hi han pogut incidir més en l’actual legislatura és perquè primer s’havien de “posar al dia” els serveis públics. “Quan tens un 30% d’interins és difícil agilitzar una administració, però passar al 8% amb un esforç molt gran ens deixa endreçats per poder fer el proper pas endavant”, ha indicat Aragonès, que ha apostat per una major inversió en l’àmbit tecnològic de l’administració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

RIPOLL

El ple aprova una moció perquè no es faci campanya per la Festa Major

RIPOLL
GIRONA

ERC reivindica un “finançament singular” per millorar el transport públic

GIRONA
estats units

Multen Trump per no acatar l’‘ordre mordassa’ durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona