Política

política

Illa promet “col·laboració i lleialtat mútua” entre Estat i Generalitat

Ho exemplifica en la inversió de Chery a Catalunya, que veu “el camí” a seguir

Recorda que l’ús social del català ha retrocedit en l’última dècada de governs independentistes

El primer secretari del PSC i candidat a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, ha receptat “col·laboració” i “lleialtat mútua” entre la Generalitat i el govern de l’Estat com a política a seguir, i ho ha exemplificat amb la inversió del grup automobilístic xinès Chery a l’antiga planta de Nissan a la Zona Franca de Barcelona. Segons Illa, de visita aquest matí a les Festes de Primavera de l’Hospitalet de Llobregat, l’anunci empresarial demostra que “amb diàleg i actitud de col·laboració, d’ajuda i de lleialtat mútua entre administracions” es poden aconseguir assoliments, una posició que contrasta, ha dit, amb els qui aposten per “la confrontació, la baralla, la deslleialtat” entre administracions. “El camí és el de la col·laboració”, ha insistit Illa.

Davant les crítiques de l’independentisme a la seva oposició a un model de finançament singular similar al concert econòmic basc, el socialista ha defensat que treballarà perquè el país tingui “un bon finançament”. “Sóc persona de col·laborar i defensar els interessos de Catalunya quan sigui president”, ha manifestat, mentre ha criticat en canvi que “ni Junts ni ERC tenen base política per mostrar-se exigents” amb els socialistes, ja que abans haurien de fer una “reflexió” sobre per què després de deu anys de governs independentistes Catalunya és a “la cua d’Espanya” en determinats serveis públics. “Perquè deu anys després Catalunya és a la cua en educació, no estem preparats per a la sequera, no hem progressat gens en renovables, no s’han pres decisions en infraestructures i hi ha greus problemes de seguretat”, ha enumerat Illa. “No hi ha base sòlida per fer reclamacions si abans no tenen autoexigència”, ha reblat.

En el mateix sentit, després que el president de la Generalitat i candidat d’ERC, Pere Aragonès, hagi alertat en una entrevista a El Nacional que si Illa és investit president estarà “en perill” la defensa de la llengua catalana, el socialista ha recomanat “treballar amb unitat per assegurar l’ús social del català”. “Menys soroll i més treball”, ha reclamat, tot ha recordant que l’ús social ha retrocedit “en una dècada de governs de Junts i ERC, i amb quatre presidents com Mas, Puigdemont, Torra i Aragonès”. “El que aquestes formacions plantegen ara ho podien haver posat en pràctica fa deu anys”, ha insistit.

Illa també ha assegurat que “no contempla” una repetició electoral després del 12-M, que consideraria “una manca de respecte”. “Els ciutadans de Catalunya raonaran amb el seu vot el 12 de maig i, a partir d’aquí, els dirigents polítics haurem d’articular un govern estable i sòlid”, ha reflexionat.

El candidat del PSC també ha anunciat un ’pla renove’ per a l’habitatge si governa. Segons ell, un 22% dels edificis -percentatge que augmenta al 30% a l’àrea metropolitana- són anteriors al 1970, i cal adaptar-los a les exigències tècniques actuals. “Estem parlant d’un pla ’renove’ per millorar accessibilitat (ascensors), banys i aïllaments acústics i energètics”, ha precisat, que ha dit que es destinaran “prioritàriament” a persones majors de 65 anys i s’iniciarà amb un primer paquet de 30.000 habitatges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona
política

Un cap de l’UGT contra Puigdemont: “Va marxar al portamaletes. No sé si cagat o pixat”

barcelona
Alemanya

La ministra d’Afers Estrangers alemanya denuncia un ciberatac rus

barcelona
Política

Mor Josep Manel Ferré, exregidor de CiU a l’Ajuntament d’Amposta