Política

Guerra a Gaza

L’última proposta de treva inclou “moltes demandes” de Hamàs, segons fonts àrabs

Una font egípcia assegura que les converses amb Israel han estat “positives”

El ministre de Finances, l’ultradretà Bezalel Smotrich, amenaça amb trencar la coalició de govern si Netanyahu no envaeix Rafah

Abbas avisa que només Estats Units pot evitar l’ofensiva contra la superpoblada ciutat del sud de Gaza

Les últimes converses a Tel Aviv entre els negociadors d’Israel i els mediadors d’Egipte van ser “en gran mesura positives i reeixides”.

Una font de seguretat egípcia coneixedora de les negociacions ha assegurat aquest diumenge a l’agència Efe que la nova proposta, que ahir va ser lliurada a Hamàs, inclou “moltes de les demandes” del grup islamista palestí, inclòs el retorn dels desplaçats al nord de la Franja de Gaza.

S’espera que una delegació de Hamàs encapçalada pel número dos del grup islamista palestí a la Franja, Khalil al Hiya, per lliurar la seva resposta als mediadors. Al Hiya va confirmar ahir que havien rebut l’esborrany i l’estaven estudiant.

Segons la mateixa font, que no ha donat detalls del pla, aquest “supera els obstacles” per assolir a una treva, l’intercanvi d’ostatges per presoners i l’entrada d’ajuda humanitària de Gaza. L’informant, que ha demanat no ser identificat, augura que el possible anunci d’una treva “contribuirà a l’aprovació d’una primera fase i als esforços de tota la comunitat internacional per consolidar l’alto el foc i buscar una treva permanent en comptes d’una temporal”.

Una font de Hamàs ha confirmat que la delegació del moviment palestí anirà demà al Caire per lliurar la seva resposta a l’última oferta israeliana. Aquesta contraproposta inclou “reduir la xifra mínima de segrestats que Hamàs es compromet a alliberar i eliminar les divisions en seccions de la Franja”, segons la font.

Mitjans israelians van informar dissabte que a la trobada de divendres, Tel Aviv va traslladar als mediadors egipcis una proposta on reclamava l’alliberament de 33 ostatges vius per raons humanitàries: dones, nens persones grans i malalts. Israel va plantejar que els dies de treva dependrien del volum de segrestats que Hamàs alliberi.

A principis de mes les negociacions giraven al voltant d’un alto el foc de sis setmanes i l’alliberament de quaranta civils i malalts a canvi de centenars de palestins empresonats a presons israelianes.

Pressió ultra

El ministre israelià de Finances, l’ultradretà Bezalel Smotrich, ha amenaçat aquest diumenge amb trencar el govern de coalició del primer ministre, Benjamin Netanyahu, si finalment no es produeix l’anunciada invasió de Rafah, al sud de Gaza i on s’amunteguen més d’un milió de desplaçats per la guerra.

Segons el líder del Partit Sionista Religiós, “acceptar l’acord egipici és una rendició humiliant i atorga la victòria als nazis sobre les esquenes de centenars d’herois”. Smotrich ha advertit Netanyahu que “si decideix onejar la bandera blanca i cancel·lar l’ordre d’ocupar Rafah immediatament amb la finalitat de “retornar tots els nostres germans segrestats a les seves llars“ i “completar la missió de destruir Hamàs i restaurar la seguretat dels residents” del sud d’Israel, “el govern que vostè encapçala no tindrà dret a existir”.

Per Smotrich, qualsevol acord de treva seria una “sentència de mort” per als més d’un centenar de segrestats retinguts a Gaza, obviant que la majoria dels ostatges que han estat alliberats, 105, ho van ser en virtut de l’única treva en mig any de treva.

El ministre de Seguretat Nacional, l’ultranacionalista i antiàrab Itamar Ben Gvir, del partit Poder Jueu, no s’ha pronunciat directament però ha tornat a difondre un missatge enviat a les xarxes socials el 30 de gener en el qual amenaçava amb la “dissolució del govern” si s’assolia una treva.

Netanyahu, líder del Likud (dreta), governa gràcies al suport una coalició amb les forces d’extrema dreta de Smotrich i Ben Gvir, així com el Noam de l’homòfov Avi Maoz i els dos partits ultraortodoxos JUT i Shas.

Abbas apel·la als EUA

El president de l’Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, ha afirmat que “els Estats Units són l’únic país que pot impedir que Israel” dugui a terme la invasió de Rafah.

En la seva intervenció aquest diumenge a la reunió especial del Fòrum Econòmic Mundial (WEF, per les seves sigles en anglès) que se celebra a Riad, a l’Aràbia Saudita, el dirigent palestí ha demanat a Washington que exigeixi a Tel Aviv que no realitzi l’anunciada operació militar. També ha apel·lat a Israel perquè aparqui seus plans d’envair Rafah amb el pretext anunciat d’eliminar el grup islamista Hamàs.

Abbas ha recordat que “tots els palestins de Gaza” s’han desplaçat a aquesta població del sud de la Franja i “només cal un petit atac per obligar tothom a abandonar Palestina”. “Serem testimonis de la major catàstrofe en la història del poble palestí”, ha advertit.

També ha fet una crida a la comunitat internacional perquè “es comprometi amb les seves obligacions” i reconegui l’Estat de Palestina “tal com van reconèixer l’Estat d’Israel” per posar fi a l’històric conflicte entre les dues parts. “Només després de reconèixer’ns podrem asseure’ns amb Israel i negociar les fronteres, i només llavors tots podrem gaudir de plena pau”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

L’exèrcit israelià reprèn l’ofensiva al nord de l’enclavament palestí

Barcelona
Guerra a Gaza

Biden afirma que hi hauria “un alto el foc demà” si Hamàs allibera els ostatges

Barcelona

Puja la participació respecte el 2021 i se situa al 26, 9% a la una de la tarda

BARCELONA
guerra a europa

S’intensifiquen els atacs russos a Khàrkiv

barcelona

Els candidats voten fent crida a la participació amb alguns laments pel col·lapse a Rodalies

BARCELONA
política

En marxa la jornada electoral del 12M amb més de 2.500 col·legis per anar a votar

barcelona
caucas

Nova massiva protesta contra la llei “d’influència estrangera” a Geòrgia

barcelona
Pròxim Orient

Els colons avancen a l’ombra de Gaza

Beirut

Catalunya, davant una nova cruïlla

Barcelona