Política

estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

Desenes d’universitaris acampen a l’interior i a l’exterior de l’emblemàtic centre després d’una acció similar a Sciences Po la setmana passada

La policia antidisturbis ha entrat aquest dilluns a la Universitat de La Sorbona de París, la més emblemàtica de França, per a expulsar a desenes d’estudiants propalestins que s’havien instal·lat al pati principal de l’edifici al costat del Panteó per a protestar per l’actuació militar israeliana en la Franja de Gaza.

La intervenció policial, que es va produir sense incidents i sense que es comuniquessin detencions, almenys en un primer moment, ha tingut lloc després d’un altre bloqueig el divendres per part d’uns 200 universitaris d’un altre prestigiós centre universitari, Sciences Po de París, també en protesta contra el que anomenaven “el genocidi que sofreix el poble palestí”.

La Sorbona, creada en el segle XIII, és un emblema de la universitat i de la cultura francesa per la qual han passat com a alumnes o professors figures cèlebres (Pierre i Marie Curie, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Louis Pasteur o Victor Hugo, entre altres) i va ser un dels principals centres de la revolució de maig de 1968.

Jacques, un estudiant de Sciences Po que ha acudit a la Sorbona aquest dilluns en solidaritat amb la protesta dels seus companys allí, ha manifestat a Efe que la mobilització era una resposta “al genocidi que està cometent Israel, amb la complicitat de (Joe) Biden i de (Emmanuel) Macron”.

“Tancarem files contra la repressió”, ha asseverat l’universitari, en al·lusió a la pressió policial en les manifestacions propalestines i a la investigació per apologia del terrorisme oberta contra una destacada dirigent d’esquerres, Mathilde Panot, per un controvertit comunicat publicat després de l’atac de Hamàs a Israel el 7 d’octubre de 2023.

El jove universitari ha negat que hi hagi una manipulació política d’aquestes mobilitzacions per part del partit de Panot, la França Insubmisa (LFI), la principal formació d’esquerres en l’Assemblea.

“Els qui dirigim les protestes som els joves. Qui digui el contrari s’equivoca. La majoria no està afiliada a un partit en concret”, ha agregat Jacques, qui va prometre “continuar amb les mobilitzacions”, com en la Universitat de Colúmbia, als Estats Units.

A més de Panot, la jurista franco-palestina Rima Hassan, candidata a les eleccions europees, també ha estat convocada per la policia per apologia del terrorisme.

El polèmic comunicat de la cap de files de la LFI en l’Asasemblea descrivia l’acció de Hamàs del 7 d’octubre com “una ofensiva de les forces palestines” i es posava en paral·lel amb “la intensificació de la política d’ocupació israeliana” en els territoris palestins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’atemptat contra Fico va ser obra d’un “llop solitari” amb motivació política

Barcelona
Guerra a Europa

Zelenski assegura que la situació a Khàrkiv és “difícil” però està controlada

Barcelona
Política

El jutge del cas Tsunami denega a Marta Rovira declarar des de Suïssa

barcelona
política

Mas justifica l’arxivament de la causa a Estrasburg per un “malentès”

barcelona
Política

Mor Pere Massana, alcalde històric de Castell de l’Areny

Unió Europea

La CE investiga si Facebook i Instagram generen addicció entre els menors

barcelona
àsia

Putin i Xi estrenyen la seva “associació estratègica”

barcelona
política

Dues regidores de Junts seguiran al govern de Matadepera

Matadepera
política

Puigdemont intentarà “fins al final” ser investit

barcelona