Política

unió europea

La UE anuncia 1.000 milions d’euros per a ajudar al Líban amb la gestió de refugiats

La mesura vol alleugerir la situació dels sirians que van fugir per la guerra al seu país i combatre el tràfic il·lícit de migrants cap a la Unió Europea

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha anunciat aquest dijous durant una visita oficial a Beirut un paquet d’ajuda comunitària al Líban per valor de 1.000 milions d’euros per a donar suport a la gestió dels refugiats sirians en el seu territori, així com altres assumptes. Aquesta ajuda estarà disponible des d’enguany fins a 2027”, va indicar en una roda de premsa al costat del primer ministre libanès, Najib Mikati, i al president xipriota, Nikos Christodoulides.

Amb això, la UE pretén contribuir a l’“estabilitat socieconómica” del país mediterrani recolzant serveis bàsics com l’educació i sanitat; ajudant a la implementació de reformes econòmiques i del sistema bancari, o enfortint la labor de les forces de seguretat libaneses. Així mateix, cerca ajudar el Líban a gestionar la migració en el seu territori, on resideixen més d’1,5 milions de refugiats sirians, el número més gran per càpita del món.

“Estem compromesos a mantenir oberts els camins legals a Europa i a reassentar refugiats des del Líban a la Unió Europea. Al mateix temps, comptem amb la vostra bona cooperació per a evitar la migració il·legal i combatre el tràfic il·lícit de migrants”, va dir Von der Leyen als libanesos.

En aquest sentit, ha apuntat que també tractaran d’identificar vies perquè l’ajuda comunitària sigui més “efectiva”, la qual cosa podria incloure adoptar un enfocament “més estructurat” quant als retorns voluntaris a Síria.

Des de Brussel·les, el portaveu comunitari d’Exteriors Peter Stano ha especificat durant la roda de premsa diària de la Comissió Europea que l’ajuda d’un milió d’euros és en concepte de subvencions.

Pel que fa al desglossament, va dir que aproximadament tres quarts de l’ajuda (736 milions d’euros) es destinaran a respondre a la crisi dels refugiats sirians, mentre que l’altre quart (264 milions) es dedicarà a la cooperació bilateral a través de l’instrument europeu de veïnatge, desenvolupament i cooperació internacional (INDICI).

La presidenta de la CE va viatjar a Beirut acompanyada de Christodoulides, qui va estar treballant per a promoure un acord amb focus en la migració després que recentment es registrés un fort increment en l’arribada d’embarcacions amb refugiats sirians a les costes xipriotes, sovint procedents del Líban.

“La situació actual no és sostenible per al Líban, no és sostenible per a Xipre, no és sostenible per a la Unió Europea”, va alertar el mandatari xipriota en la compareixença a Beirut.

Des de l’inici d’una greu crisi econòmica al Líban a la fi de 2019, les autoritats libaneses han insistit que la comunitat siriana ha de tornar al seu país.

Malgrat que després de tretze anys de guerra els fronts de batalla estan pràcticament congelats a Síria, organitzacions de drets humans consideren que el retorn no és segur degut en part a les represàlies que les autoritats de Damasc poden prendre contra els qui van abandonar el país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GUERRA A EUROPA

Onze morts i desenes de ferits en nous atacs russos al nord-est d’Ucraïna

BARCELONA
ESTAT ESPANYOL

Albares exigeix a Milei que retiri l’acusació de “corrupta” a la dona de Sánchez

BARCELONA
política

El vot exterior del 12-M no aixeca el cap

barcelona
política

Els comuns demanen “flexibilitat” per a un acord però no afluixen en el Hard-Rock

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Dirigents ultres d’Europa i Amèrica segellen la seva “germandat” a Madrid

BARCELONA

L'helicòpter del president de l'Iran s'estavella en una zona muntanyosa

BARCELONA
PACÍFIC

Arriben a Nova Caledònia els gendarmes enviats per frenar la revolta canac

BARCELONA
ÀSIA

Surten de l'Afganistan els dos turistes espanyols il·lesos en l’atac

BARCELONA
CAUCAS

El govern de Geòrgia s’obre a modificar la polèmica ‘llei russa’

BARCELONA