Política

bolívia

Morales avisa que serà candidat a les presidencials “de grat o per força”

El Tribunal Constitucional només permet ser president durant un màxim de dos mandats

L’expresident de Bolívia i líder de l’oficialista Moviment al Socialisme (MAS), Evo Morales (2006-2019), ha advertit aquest dissabte que serà candidat del seu partit per a les eleccions presidencials de 2025 “de grat o per força”, durant un missatge als seus seguidors a la regió de Cochabamba, el seu bastió polític i sindical, segons informa Efe. Morales ha assegurat que està habilitat per ser candidat, malgrat que el Tribunal Constitucional Plurinacional bolivià va dictar una sentència al desembre en la qual assenyala que l’elecció indefinida “no és un dret humà”.

Aquesta sentència assenyala que una persona pot ser president del país durant només dos períodes, ja sigui de manera contínua o discontínua. L’exmandatari va governar durant tres mandats: de 2006 a 2010, de 2010 a 2014; i de 2014 a 2019.

L’expresident assegura que té el suport i “és defensat” per “governs d’esquerra d’Amèrica Llatina”, i ha assenyalat com a aliats els presidents Lula da Silva, del Brasil, i Nicolás Maduro, de Veneçuela. Morales afirma que si no el volen habilitar “a les bones” ho aconseguirà amb “mobilitzacions”.

Els sectors socials afins a l’excap d’Estat estan reunits per prendre mesures en contra del congrés del MAS, impulsat pel govern de Luis Arce, que es duu a terme a la ciutat d’El Alto i que s’acaba aquest diumenge. Morales ha fet una crida als seus seguidors a “mobilitzar-se” en contra dels sectors pròxims al president i els ha ordenat que “es preparin per sortir als carrers”.

El bloc que fa costat a Morals ha convocat el seu propi congrés del partit governant per al pròxim 10 de juliol a la població de Vila Tunari, al Tròpic de Cochabamba.

Arce i Morales estan distanciats des del 2021 i l’any passat les seves diferències es van aprofundir per la realització d’un congrés nacional del partit en el qual, en absència del mandatari i dels seus sectors lleials, l’expresident va ser ratificat com a líder del MAS i nomenat “candidat únic” per a les eleccions de 2025. El president no va assistir a aquesta trobada en considerar que les organitzacions socials, base del MAS, no estaven degudament representades.

Les tensions van augmentar després que el Tribunal Suprem Electoral (TSE) decidís anul·lar el congrés de 2023 i ordenar que se’n convoqués un de nou consensuat, cosa per a la qual tampoc s’han posat d’acord totes dues faccions oficialistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Lluís Llach, el més votat a les eleccions del secretariat de l’ANC

barcelona
CAUCAS

La presidenta de Geòrgia veta la polèmica llei sobre agents estrangers

BARCELONA
Memòria democràtica

Experts internacionals debaten sobre el turisme de memòria a Corbera d’Ebre

Barcelona
política

Junts demana repetir el vot exterior per “greus irregularitats”

barcelona
política

Sánchez i Illa treuen pit pels resultats del 12-M

barcelona
GUERRA A GAZA

Més d’una vuitantena de morts en nous atacs a la Franja

BARCELONA
ESLOVÀQUIA

El jutge allarga la presó preventiva a l’agressor del primer ministre Fico

BARCELONA

Els turistes morts en l'atac a l'Afganistan són de Barcelona, Figueres i Girona

BARCELONA
política

La defensa de Wagensberg relliga el cas Tsunami amb l’espionatge amb Pegasus

barcelona