Política

guerra a gaza

El govern israelià decideix tancar Al Jazeera al país

El canal àrab és el que té més periodistes a la Franja informant de les matances israelianes

El govern israelià ha decidit aquest diumenge per unanimitat tancar l’emissió del canal de Qatar Al Jazzera a Israel, després que el Parlament aprovés el mes passat una llei que permet el tancament de mitjans estrangers. “El govern que encapçalo ha decidit de manera unànime: el canal d’incitació Al Jazeera es tancarà a Israel”, ha manifestat en el seu compte d’X el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, sense donar més detalls sobre quan tindrà efecte la decisió.

En el seu missatge, Netanyahu ha donat les gràcies al ministre de Comunicació israelià, Shlomo Karhi, que va impulsar la norma que permet al govern clausurar l’emissió nacional de la cadena de Qatar, una de les principals fonts d’informació sobre la guerra a Gaza per la gran quantitat de periodistes que manté en aquest territori.

La coneguda com a Llei Al Jazeera atorga al ministre de Comunicacions d’Israel el poder d’ordenar als proveïdors de continguts, per a un termini renovable de 45 dies, la fi de la seva retransmissió des del país, a més del tancament de les seves oficines, la confiscació dels seus equips i el bloqueig del servidor de la seva pàgina web. Segons detalla el projecte de llei, l’ordre per tancar un canal de notícies estranger ha de presentar-se a revisió judicial en un tribunal de districte, que ha de decidir en 72 hores si desitja modificar o escurçar el període de l’ordre.

Tenir informació de primera mà sobre el que passa a la Franja de Gaza resulta difícil perquè Israel impedeix l’entrada de la premsa internacional al devastat territori palestí, on ja han mort més de 33.000 persones. Al Jazeera és un dels canals amb més periodistes desplegats a la Franja i des d’octubre ha informat sobre bombardejos d’hospitals, atacs contra edificis residencials i la mort de palestins no armats. A més, diversos dels seus periodistes, com Hamza Wael Dahdouh o Mustafa Thuria, han perdut la vida en bombardejos israelians. Altres corresponsals estrella com Wael Dahdouh han vist morir la majoria dels seus familiars.

La Llei Al Jazeera va ser aprovada el 2 d’abril passat i permet bloquejar de manera temporal la retransmissió a Israel de qualsevol mitjà estranger que “malmeti la seguretat de l’Estat”.

L’Associació de Premsa Estrangera (FPA) d’Israel, que representa els periodistes que cobreixen el país i els territoris palestins per a mitjans estrangers, va qualificar llavors la decisió d’“intent descarat de silenciar els mitjans”, i va alertar que estableix un precedent perillós que podria portar al tancament de més mitjans estrangers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GUERRA A GAZA

Israel anuncia la recuperació del cos d’un altre ostatge a la Franja

BARCELONA
MEDITERRANI

Desapareguts 23 migrants que havien salpat de Tunísia cap a Itàlia

BARCELONA
política

Lluís Llach, el més votat a les eleccions del secretariat de l’ANC

barcelona
CAUCAS

La presidenta de Geòrgia veta la polèmica llei sobre agents estrangers

BARCELONA
Memòria democràtica

Experts internacionals debaten sobre el turisme de memòria a Corbera d’Ebre

Barcelona
política

Junts demana repetir el vot exterior per “greus irregularitats”

barcelona
política

Sánchez i Illa treuen pit pels resultats del 12-M

barcelona
GUERRA A GAZA

Més d’una vuitantena de morts en nous atacs a la Franja

BARCELONA
ESLOVÀQUIA

El jutge allarga la presó preventiva a l’agressor del primer ministre Fico

BARCELONA