Política

Unió Europea

El PPE es nega a signar una declaració que rebutja “normalitzar” l’extrema dreta

Cinc grups del Parlament Europeu es comprometen a no pactar ni cooperar amb les forces d’ultradreta

El text condemna els actes recents de violència política ultra

El Partit Popular Europeu (PPE) ha evitat aquest dimecres tancar-se la porta a futurs pactes amb partits d’extrema dreta.

El grup de la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha declinat signar una declaració impulsada pel grup socialdemòcrata al Parlament Europeu que insta a “no cooperar mai ni formar coalicions amb l’extrema dreta i partits radicals a qualsevol nivell”.

El text, subscrit pels liberals de Renew, els Verds/Aliança Lliure Europea i l’Esquerra, apel·la directament a la presidenta de la CE i “tots els partits democràtics europeus” perquè “rebutgin fermament qualsevol normalització, cooperació o aliança” amb formacions ultradretanes. “Esperem que ho incloguin de manera formal i inequívoca als seus programes electorals i declaracions”, afegeix.

L’escrit condemna les agressions recents contra polítics a Alemanya, com la pallissa que va rebre l’eurodiputat socialdemòcrata Matthias Ecke quan penjava cartells a Dresde, a l’est d’Alemanya, o l’atac al diputat dels Verds al Bundestag Kai Gehring. També esmenta els actes de violència de simpatitzants de la ultradreta a Suècia i els “atacs contra seus de partits” a l’Estat espanyol o a domicilis de polítics a Bèlgica.

Els signants es comprometen a “romandre amatents i lluitar per una societat democràtica, inclusiva, lliure i igualitària on tothom sigui tractat amb dignitat i respecte”. “Aquests són valors són el fonament del projecte europeu i principis que sempre defensarem”, afegeix la carta.

La declaració conjunta arriba en plena precampanya de les eleccions europees que se celebraran entre el 6 i el 9 de juny i després que Von der Leyan es mostrés oberta a pactar amb el grup dels Conservadors i Reformistes Europeus (ECR), que inclou partits ultradretans com els Germans d’Itàlia de la primera ministra Giorgia Meloni, els espanyols de Vox, la Reconquesta del francès Éric Zemmour i els Demòcrates de Suècia.

Amb aquesta carta, els socialistes i liberals, que sostenen l’actual majoria del govern comunitari, llancen l’avís que no donaran suport a la reelecció de la candidata popular si pacta amb la ultradreta.

El PPE ha criticat la iniciativa i ha acusat els cinc partits signants de fer joc “brut”. Segons els populars, suggerir que Von der Leyen treballaria amb l’extrema dreta són “notícies falses” i una “ximpleria”. La formació ha recordat que la presidenta de la CE ha descartat sovint qualsevol aliança amb Identitat i Democràcia –l’altre grup d’extrema dreta al Parlament Europeu i que inclou formacions com Alternativa per Alemanya (AfD) o la Lliga de Mateo Salvini–, però ha obviat que al conservadora va deixar en l’aire possibles pactes amb L’ECR. “Dependrà molt de la composició del Parlament i de quins partits estan en cada grup”, va assenyalar durant el debat electoral que es va celebrar a Maastricht, als Països Baixos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GUERRA A EUROPA

Onze morts i desenes de ferits en nous atacs russos al nord-est d’Ucraïna

BARCELONA
ESTAT ESPANYOL

Albares exigeix a Milei que retiri l’acusació de “corrupta” a la dona de Sánchez

BARCELONA
política

El vot exterior del 12-M no aixeca el cap

barcelona
política

Els comuns demanen “flexibilitat” per a un acord però no afluixen en el Hard-Rock

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Dirigents ultres d’Europa i Amèrica segellen la seva “germandat” a Madrid

BARCELONA

L'helicòpter del president de l'Iran s'estavella en una zona muntanyosa

BARCELONA
PACÍFIC

Arriben a Nova Caledònia els gendarmes enviats per frenar la revolta canac

BARCELONA
AFGANISTAN

Estat Islàmic reivindica l'atac en què van morir els turistes catalans

BARCELONA
CAUCAS

El govern de Geòrgia s’obre a modificar la polèmica ‘llei russa’

BARCELONA