Política

La participació a les 18 hores s’alenteix i s’equipara a les més baixa del 2021

Arriba al 45,80% quan fa tres anys va ser del 45,61%

Han passat per les urnes un total de 2.233.171 persones dels més de cinc milions que poden votar

Les dades de les sis de la tarda de participació s’han alentit i s’equiparen a les del 14 febrer del 2021, quan es van registrar l’abstenció més alta de tot l’històric de les eleccions catalanes. Han votat el 45,80% del cens electoral, un total de 2.233.171 persones, quan ara fa tres anys el percentatge de votació va ser del 45,61%. Només un 0,19 punt més , quan en el primer avanç de dades de la una de la tarda semblava que la participació anava a l’alça amb 4,14 punts més que el 2021. El col·lapse de la xarxa de Rodalies podria haver tingut incidència, tot i que encara s’està pendent del que decideixin les juntes electorals provincials als requeriments que ERC i Junts han fet per prolongar l’horari de votació més enllà de les vuit del vespre.

La Junta Electoral Central (JEC) ha enviat una resolució a cadascuna d’elles perquè decideixen com a organismes competents quan tinguin dades de la de la Delegació o la Subdelegació del Govern sobre els serveis alternatives que s’han habilitat per la suspensió de línies afectades. Si s’acceptés la petició podria fer canviar aquesta tendència a la baixa de la participació.

En total poden votar 5.754.931 ciutadans en aquestes eleccions i on hi ha el major percentatge de participació és a la demarcació de Girona (45,70%), seguit de Barcelona (46,26%%), Tarragona (44,01%) i Lleida (43,23%). Només ha pujat la participació a les demarcacions de Tarragona, amb 1,24 punts més, i Barcelona (0,45), mentre que a Lleida baixa en 2,72 punts i Girona en 1,29 puntsi Lleida (1,22). Unes xifres que van fluctuant en funció de la informació que va arribant en temps reals i que es poden consultar a l’aplicació mòbil Eleccions Catalunya 2024.

Al matí els votants s’havien mobilitzat més en emetre el seu vot a les urnes que no pas ho va fer en els comicis nacionals del 14 de febrer del 2021. En concret, a la una del migdia de fa tres anys la participació va ser del 22,86%, mentre que les d’aquest anys es van situar en el 26,90 %. És a dir, un increment de 4,13 punts respecte el 2021, però que són inferiors a les del 2015 i a les del 2017, que van ser les que fins ara han registrat una major participació en el global en ple auge del procés independentista quan l’abstenció va ser només del 25,05% (2015) i del 20,91% (2017).

La portaveu del govern, Patricia Plaja, ha recordat al matí que fa tres anys els comicis es van fer en un context encara de pandèmia, amb moltes restriccions i molt vot per correu, i la participació global va ser la més baixa registrada, superant a l’històric les del 1992.

L’abstenció al 2021 va ser del 46,4% quan l’altra dada més baixa de participació va ser la del 1992 amb una abstenció d’un 45, 13%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

rússia

Detenen el quart militar rus d’alt rang per corrupció en un mes

barcelona
política

Junts vol situar a Europa la demanda d’un referèndum dins la Constitució

barcelona
nova caledònia

Macron cedeix a la pressió independentista canac i suspèn la reforma del cens electoral

barcelona
estònia

Estònia denuncia un “incident fronterer” amb Rússia

barcelona
unió europea

Presenten a Barcelona un manifest contra la militarització a la UE

barcelona
Eleccions europees

El CIS dona al PSOE la victòria a l'Estat espanyol

guerra a gaza

El gabinet de guerra israelià ordena reprendre les negociacions

barcelona
Política

L’oposició acusa Marín d’abandonar l’Hospitalet en el seu pitjor moment

L’Hospitalet de Llobregat
tribunals

Fiscalia respon a l’AN que descartaria cap ordre de detenció dels qui no van declarar pel Tsunami

barcelona