Política

Victòria històrica dels socialistes a Tarragona

El PSC guanya per primer cop a la circumscripció de Tarragona en unes eleccions al Parlament de Catalunya,

Junts esdevé la segona força, amb cinc dels divuit diputats

El Partit dels Socialistes va segellar ahir la seva primera victòria a la circumscripció de Tarragona en unes eleccions al Parlament, desbancant ERC, que s’havia imposat en els comicis del 2021 i que ara, en el marc de la seva desinflada electoral a tot el país, passa a ser la tercera força. La crida que feia el darrer dia de campanya la cap de llista socialista per Tarragona, Rosa Maria Ibarra, de concentrar el vot en Salvador Illa, “única opció capaç d’obrir una nova etapa de progrés a Catalunya”, ha quallat també a la circumscripció tarragonina. Els socialistes aconsegueixen 6 dels 18 diputats que estan en joc a la demarcació i sumen més de 80.000 vots (més de 25.000 respecte dels anteriors comicis). Ibarra, que anit va celebrar amb eufòria la victòria a la seu del partit a Tarragona, es va adreçar a la militància: “Tot això és gràcies a la vostra feina diària.”

En la cursa entre els dos partits independentistes també s’ha capgirat el marcador. Junts recupera l’alè i el partit de Carles Puigdemont esdevé la segona força, amb cinc diputats, mentre que Esquerra Republicana perd més de 17.000 vots i es queda amb tres dels cinc diputats que tenia. La presidenta de la federació regional d’Esquerra Republicana al Camp de Tarragona, Ester Alberich Forns, feia una valoració després de conèixer el resultat: “Hem comprès el missatge de la ciutadania. Entenem que ha estat una campanya molt polaritzada on Esquerra no ha pogut fer-se lloc. Ens toca ara, per tant, encetar una etapa de reflexió i assumir amb tota la dignitat possible el paper d’oposició que ens han designat els resultats obtinguts.”

Malgrat aquest resultat global a la circumscripció, la realitat a les Terres de l’Ebre té un altre color: Junts, amb una llista encapçalada per l’ebrenca Mònica Sales, s’ha imposat a les comarques del sud, amb mil vots més que el PSC, que és la segona força més votada, al davant d’Esquerra, guanyadora dels comicis el 2021.

La desaparició del mapa electoral de Ciutadans i el nou repartiment de cartes ha permès al Partit Popular recuperar la representació que havia perdut en els anteriors comicis, i és el partit que puja més en percentatge vots. Obté 2 escons, els mateixos que mantenen Vox. En canvi, no han obtingut cap escó ni la CUP ni els Comuns, tots dos partits opositors al macrocomplex d’oci i turisme Hard Rock i que sovint lideren les protestes pel mal funcionament del servei ferroviari, que just ahir va tenir un dels dies més negres a causa del robatori de coure que va paralitzar el servei.

A les dues ciutats principals, Tarragona i Reus, on el segell socialista també marca els respectius governs des de les darreres eleccions municipals, el PSC ha sumat més de 25.000 vots entre totes dues. Amb una major participació, del 55,51 % (gairebé 7 punts més que en els anteriors comicis), els 18 escons que aporta Tarragona al Parlament ja tenen nom.

LA XIFRA

80.210
vots
suma el PSC a Tarragona, més de 13.000 més que Junts, que obté 5 escons i esdevé la segona força.

LA FRASE

Hem comprès el missatge de la ciutadania. Entenem que ha estat una campanya molt polaritzada on ERC no ha pogut fer-se lloc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TIJ

El TIJ no aplicarà cautelars contra Quito per l’assalt a l’ambaixada de Mèxic

barcelona
Política

Mor Ángeles Flórez, última miliciana socialista espanyola viva

rússia

Detenen el quart militar rus d’alt rang per corrupció en un mes

barcelona
política

Junts vol situar a Europa la demanda d’un referèndum dins la Constitució

barcelona
nova caledònia

Macron cedeix a la pressió independentista canac i suspèn la reforma del cens electoral

barcelona
estònia

Estònia denuncia un “incident fronterer” amb Rússia

barcelona
unió europea

Presenten a Barcelona un manifest contra la militarització a la UE

barcelona
Eleccions europees

El CIS dona al PSOE la victòria a l'Estat espanyol

guerra a gaza

El gabinet de guerra israelià ordena reprendre les negociacions

barcelona