Política

Junts aguanta i el PSC supera ERC a Lleida

L’independentisme recula a nou diputats dels quinze disponibles

Aliança Catalana i el PP s’estrenen amb un

La demarcació de Lleida no va ser ahir una excepció i el sobiranisme que s’havia consolidat en les eleccions del 2021 amb onze dels quinze diputats va recular fins als nou, després que el PSC fes el sorpasso a ERC i se situés en el segon lloc, darrere d’un Junts que va mantenir els cinc escons aconseguits fa tres anys. La formació de Carles Puigdemont, que en el cas de Lleida encapçalava l’alcaldessa d’Isona i la Conca Dellà, Jeannine Abella, s’ha imposat com a força independentista a la demarcació. A Abella l’acompanyaran al Parlament l’empresari Ignasi Prat, l’alcaldessa de l’Albi, Anna Feliu, Jordi Fàbrega i Rosa Jové. Els republicans van perdre dos dels cinc diputats que tenien i la desfeta encara es fa més evident quan es fa recompte de vots i de percentatges. El partit liderat per Pere Aragonès va perdre 15.458 suports i 10,21 punts. Marta Vilalta encapçalava la llista dels republicans, que també comptaran amb els diputats Josep Vidal, alcalde de Llavorsí, i l’actual delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés.

La CUP també va desaparèixer de l’equació amb la pèrdua de l’únic diputat que tenia des dels darrers comicis al Parlament de Catalunya (4.804 vots i 3,15 punts menys). Si Junts va augmentar el suport tant en vots com en percentatge (5.524 i 2,36, respectivament), el sisè diputat que semblava que estava a punt de caure durant tota la nit finalment va anar a parar als socialistes. El partit de Salvador Illa va aconseguir una embranzida de més de 10.000 vots (10.043) i 5,52 punts a les terres de Ponent. El PSC va sumar quatre diputats, un més dels que tenia, i repeteix el seu millor resultat des del 2003. Els quatre escons els encapçala el veterà Òscar Ordeig, seguit per Judit Alcalà, l’exalcalde d’Alcarràs Manel Ezquerra i Neus Comes.

Un PP eufòric va aconseguir la quarta posició i obtenir un diputat per primer cop des del 2017. Serà Montse Berenguer, una candidata que s’estrenava a les eleccions al Parlament. Vox també va sumar més suport, però no el suficient per augmentar la representació, i es va quedar amb l’escó que ja tenia i que ocuparà l’advocat Rafael Villafranca. L’últim diputat en joc se’l va quedar Aliança Catalana gràcies als 12.966 vots i un 7,78% de la participació. Ramon Abad s’estrenarà al Parlament. Per la seva banda, Ciutadans i els Comuns no van aconseguir cap representació, que ja se’ls va negar en els anteriors comicis.

Junts va ser la llista més votada a deu de les dotze comarques lleidatanes –dues més que el 2021–, i el PSC es va tornar a imposar a la Val d’Aran i hi va afegir l’Alta Ribagorça. En aquest últim territori, fa tres anys van ser els republicans els que van aconseguir la primera posició. En total, el vot independentista –sumant el nou espai d’Aliança Catalana– va aconseguir 97.919 vots a la demarcació i el 58,74% dels vots. L’anàlisi comparativa amb els comicis al Parlament del 2021 evidencia una reculada significativa. Llavors es va arribar al 67,1%.

De primer a quart

A la capital, Lleida, la derrota d’ERC es va fer més evident. D’ocupar el primer lloc el 2021 amb el 21,9% dels vots va passar ahir a la quarta posició, amb el 12,72%, més de 9 punts menys i la pèrdua de 3.751vots. La formació de Pere Aragonès va cedir el lideratge als socialistes, amb un 25,47% dels vots, seguits de Junts ( 21,85% i 10.756 vots) i del PP, que va augmentar de manera significativa els vots, acumulant-ne 7.203, 4.631 més que en els anteriors comicis. La CUP, que fa tres anys va ocupar el cinquè lloc, ahir va baixar-ne dos, fins al setè (1.195 suports menys i 2,87 punts per sota). Aliança Catalana es va estrenar amb un sisè lloc, darrere Vox.

LA XIFRA

58,75%
és el percentatge de vot independentista aconseguit a la demarcació de Lleida. El 2021 va ser del 67,1%

LA XIFRA

15.413
vots
són els que ha perdut ERC a les terres de Ponent i que l’han relegat a tercera força, al darrere del PSC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

rússia

Detenen el quart militar rus d’alt rang per corrupció en un mes

barcelona
política

Junts vol situar a Europa la demanda d’un referèndum dins la Constitució

barcelona
nova caledònia

Macron cedeix a la pressió independentista canac i suspèn la reforma del cens electoral

barcelona
estònia

Estònia denuncia un “incident fronterer” amb Rússia

barcelona
unió europea

Presenten a Barcelona un manifest contra la militarització a la UE

barcelona
Eleccions europees

El CIS dona al PSOE la victòria a l'Estat espanyol

guerra a gaza

El gabinet de guerra israelià ordena reprendre les negociacions

barcelona
Política

L’oposició acusa Marín d’abandonar l’Hospitalet en el seu pitjor moment

L’Hospitalet de Llobregat
tribunals

Fiscalia respon a l’AN que descartaria cap ordre de detenció dels qui no van declarar pel Tsunami

barcelona