Política

política

PSC i comuns llencen l’ham per acostar ERC a una negociació d’investidura

Amb la convicció generalitzada que lligar un acord per permetre la investidura de Salvador Illa com a president serà un repte titànic que obligarà a fer més d’una tombarella, tant PSC com comuns ja han començat a preparar el terreny amb un primer objectiu compartit: Que ERC, que és imprescindible en l’equació per arribar a una eventual entesa que rememori un tripartit d’esquerres, no es despengi a les primeres de canvi de la negociació. Per dir-ho a l’inrevés, a uns i altres interessa, i molt, que hi hagi una porta ni que sigui mig oberta per poder temptejar opcions i, per això, la número dos de la llista socialista, Alícia Romero, ha aprofitat avui una entrevista a la 2 per emplaçar ERC a que no abandoni el “pragmatisme” i la via de la negociació després dels resultats del 12M. Aprofundint en aquesta línia, Romero ha admès que “hi ha cert risc” que, arran de la patacada electoral, alguns sectors d’ERC vulguin virar d’estratègia per passar a exercir un paper d’oposició més ferri, “Esperem que no es marxi d’aquest pragmatisme, el país necessita partits que estiguin per les coses”, ha remarcat Romero, que ha posat en valor l’aposta d’ERC per la via de la negociació: “L’hi agraïm perquè és veritat que segurament sense ells això no hagués estat possible”, ha assenyalat.

Per la seva banda els comuns també han intentat avui visualitzar que, en cas que hi hagi la voluntat política, hi ha diverses pistes d’aterratge pels republicans perquè puguin facilitar la investidura d’Illa. “Hi ha diferents fórmules en què aquest acord d’esquerres es podria fer possible”, ha remarcat el portaveu de la formació Joan Mena en roda de premsa. Un d’ells seria renunciar a la fórmula d’un tripartit, la seva opció preferida, i prestant, per exemple, tant ells com ERC un suport extern i puntual en els moments claus. Com el de triar president. El que si demanen al PSC és que descarti, definitivament, un pacte amb Junts per a la investidura.

Amb aquest panorama tant laberíntic, on caldrà anar pas a pas i evitar el soroll, el primer escull a sortejar seran les converses per formar la Mesa del Parlament, que ha de constituir-se com a molt tard el 10 de juny. Sobre això, Romero ja ha negat que el PSC es plantegi ara mateix cedir la presidència de la cambra per facilitar un pacte posterior, ja que aspiren a que sigui per ells. Altra cosa són les vicepresidències i secretaries de l’òrgan, on els socialistes són que obriran joc i on només exclouen a Vox i Aliança Catalana de la negociació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia