Política

claudia sheinbaum

Una defensora del clima d’arrels jueves

Nascuda el 1962 a Ciutat de Mèxic en el si d’una família jueva procedent de l’Europa oriental, Claudia Sheinbaum Pardo és la candidata oficialista i la favorita per rellevar López Obrador a la presidència del país. Els seus pares, el químic Carlos Sheinbaum Yoselevitz –membre de la comunitat jueva asquenazita originària de Lituània, que va arribar a Mèxic als anys vint– i la biòloga Annie Pardo Cemo –membre d’una família de sefardites búlgars assimilats establerts al país nord-americà el 1942–, van participar activament en els cercles de l’esquerra mexicana durant la dècada dels 60 en protestes, moviments obrers i revoltes d’estudiants.

Es va llicenciar en física el 1989 per la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM) i, uns anys després, va completar un màster en enginyeria energètica. De fet, aquest és el seu camp d’especialitat, sobre el qual té publicats nombrosos treballs d’investigació. El 2007 es va incorporar al Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) de l’ONU en el tema d’energia i indústria. El grup va ser guardonat el mateix any amb el Nobel de la pau, juntament amb l’exvicepresident dels EUA Al Gore. La seva trajectòria política va rebre un impuls el 2000 amb l’entrada al govern municipal de Ciutat de Mèxic, encapçalat per l’alcalde Andrés Manuel López Obrador (AMLO), com a responsable de la conselleria de Medi Ambient. Un càrrec des del qual va aconseguir reduir els índexs de contaminació atmosfèrica de la metròpolis i al qual va renunciar el 2006 per integrar-se com a portaveu de la campanya de López Obrador en les presidencials del 2006, que va guanyar el conservador Felipe Calderón.

En el posterior govern a l’ombra d’AMLO, va coordinar el moviment de protesta contra el suposat intent de privatització de la petroliera Pemex, i va participar en la creació del Moviment de Regeneració Nacional (Morena), el 2011. AMLO, candidat de nou en les presidencials del 2012, la va incloure en la seva proposta de gabinet com a ministra de Medi Ambient.

El 2018, Sheinbaum va ser elegida alcaldessa de Ciutat de Mèxic. Durant el seu mandat, va declarar l’alerta de gènere a la capital establint una xarxa de vies públiques segures per a les dones i, durant la pandèmia, va aconseguir una de les taxes de vacunació més altes del món. L’any passat va deixar l’alcaldia en ser designada candidata a la presidència de la República per la coalició de partits Continuem Fent Història.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia