Política

Guerra a Gaza

Tensió al govern israelià per la governança de la Franja després dels combats

El ministre de Defensa, Yoav Gallant, es mostra públicament contrari a una administració civil o militar israeliana a l’enclavament palestí

El primer ministre, Benjamin Netanyahu, replica que no canviarà el “Hamàstan” per un “Fatahstan”, en referència al partit que governa a l’Autoritat Palestina

El dilema sobre gover­nança de la Franja de Gaza després de la guerra ha pro­vo­cat un enfron­ta­ment obert entre el minis­tre de Defensa, Yoav Gallant, i el pri­mer minis­tre, Ben­ja­min Neta­nyahu.

En un dis­curs tele­vi­sat, Gallant ha ins­tat el pri­mer minis­tre, Ben­ja­min Neta­nyahu, a des­car­tar una admi­nis­tració civil o mili­tar isra­e­li­ana de l’encla­va­ment palestí per l’endemà de la der­rota de Hamàs, que segons ell, és cada vegada més a prop.

Gallant, que és un dels tres mem­bres del Gabi­net de Guerra d’Israel, jun­ta­ment amb Neta­nyahu i el gene­ral reti­rat i antic minis­tre de Defensa Benny Gantz, ha defen­sat que el final de la cam­pa­nya mili­tar ha d’anar acom­pa­nyat d’una “acció política” perquè, segons ell, l’única alter­na­tiva a Hamàs és esta­blir un govern “amb enti­tats pales­ti­nes” acom­pa­nya­des per “actors inter­na­ci­o­nals”.

El titu­lar de Defensa ha urgit Neta­nyahu a pren­dre ja una decisió i ha adver­tit que no tro­bar un subs­ti­tut de Hamàs per a la Franja ero­si­o­na­ria els èxits mili­tars d’Israel perquè men­tre el grup isla­mista man­tin­gui el con­trol sobre la vida civil a Gaza, es podrà “recons­truir i enfor­tir”, i obli­gar l’exèrcit a tor­nar a com­ba­tre a les zones on ja ha ope­rat.

Segons ell, a maca d’una admi­nis­tració pales­tina alter­na­tiva a Hamàs “només que­den dues opci­ons nega­ti­ves: el domini de Hamàs a Gaza o l’Isra­elià”.

En aquest sen­tit, ha asse­nya­lat que l’opció que Tel Aviv con­troli direc­ta­ment Gaza és “nega­tiva i peri­llosa” per al propi Estat d’Israel, tant des del punt de vista estratègic, mili­tar, i pot afec­tar la segu­re­tat del país “durant les pro­pe­res dècades”. “El domini mili­tar a Gaza es con­ver­ti­ria en el prin­ci­pal esforç mili­tar i de segu­re­tat de l’Estat d’Israel durant els pro­pers anys, a costa d’altres esce­na­ris. El preu pagat seria ves­sa­ment de sang i vícti­mes, així com un preu econòmic ele­vat”, ha argu­men­tat. “Israel no ha d’exer­cir con­trol civil a Gaza”, ha sen­ten­ciat.

Ni “Hamas­tan”, ni “Fatahs­tan”

Neta­nyahu ha repli­cat a Gallant que qual­se­vol dis­cussió sobre el “dia després” de Hamàs no té sen­tit fins que el grup palestí sigui der­ro­tant. Ara bé, ha vol­gut dei­xar clar d’entrada que no pensa “can­viar un Hamas­tan per Fatahs­tan”, en referència al par­tit Al-Fatah, que con­trola l’Auto­ri­tat Pales­tina. “Men­tre Hamàs es man­tin­gui intacte, cap altra part inter­vindrà per ges­ti­o­nar els afers civils a Gaza, i sens dubte no ho farà l’Auto­ri­tat Pales­tina”, ha reblat. Neta­nyahu ha afir­mat que “el 80 per cent dels pales­tins de Judea i Sama­ria [els noms bíblics de Cis­jordània] donen suport a la ter­ri­ble mas­sa­cre del 7 d’octu­bre”, en al·lusió a una enquesta rea­lit­zada el pas­sat desem­bre entre els pales­tins d’aquest ter­ri­tori. Segons ell, “l’Auto­ri­tat Pales­tina dona suport al ter­ror, educa per al ter­ror, finança el ter­ror”. “Per tant, la pri­mera con­dició per pre­pa­rar el ter­reny per a un altre par­tit és eli­mi­nar Hamàs i fer-ho sense excu­ses”, ha afe­git.

El pri­mer minis­tre ha asse­nya­lat que “fins que no quedi clar que Hamàs no governa mili­tar­ment Gaza, cap actor estarà dis­po­sat a accep­tar el domini civil de Gaza per por per la seva pròpia segu­re­tat”.

Les decla­ra­ci­ons de Gallant també han irri­tat els mem­bres de la coa­lició de govern, que han ins­tat Neta­nyahu a ces­sar el minis­tre de Defensa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.