Política

El Suprem empara Puigdemont per parlar de "corbs togats"

El Tribunal Suprem rebutja una denúncia de Manos Limpias i no veu delicte d’odi ni d’injúries en la crítica als jutges

L’alt tribunal emmarca dins de la llibertat d’expressió els dards del líder de Junts al·lusius al boicot a l’amnistia

“Els corbs togats es recargolen i ensenyen les urpes i els ullals”. Referir-se als jutges espanyols amb aquestes paraules i altres –“se’ls posa cara de general Pavía”–, firmades per Carles Puigdemont l’1 de desembre del 2023 en un escrit a Instagram, no és delicte d’odi ni d’injúries. El Tribunal Suprem ha rebutjat avui la denúncia del sindicat ultradretà Manos Limpias contra el 130è president de la Generalitat i líder de Junts en no veure cap indici delictiu en aquests atacs públics als jutges pels moviments contra la llei d’amnistia des del mateix Suprem i també des del caducat Consell General del Poder Judicial (CGPJ) pocs dies després que el president Pedro Sánchez fos reelegit com a president en el ple d’investidura celebrat el 16 de novembre al Congrés. “La llibertat d’expressió empara el dret a la crítica, també a jutges i magistrats, fins i tot quan es formula en termes inapropiats i ofensius com en aquest cas” sivos como en este caso y, segons ha precisat el Tribunal Constitucional, la reacció penal no està justificada davant de qualsevol tipus d’excés en l’exercici d’aquest dret”, dictamina el Suprem en la seva resolució.

Davant la paradoxa d’haver de resoldre un cas en què els teòrics ofesos són els mateixos togats, l’honor dels quals és enaltit per Manos Limpias davant els dards de Puigdemont, el Suprem conclou que “el discurs o expressions denunciades es van produir en el context d’un debat polític i com a expressió d’una apreciació crítica de les actuacions dels jutges i tribunals en el procés”. “El dret penal no és eina apta per llimar asprors o imposar un estil més pla, menys escandalós, més objectiu o neutre; o per fer callar una opinió agra”, detalla l’alt tribunal en la seva argumentació.

Jurisprudència del TC

A l’hora de bastir la decisió de tancar la porta a Manos Limpias, el Suprem invoca la jurisprudència del Tribunal Constitucional, com ara una sentència del 2015 en què assenyalava que “els límits als quals està sotmès el dret a la llibertat d’expressió han de ser sempre ponderats amb exquisit rigor” per “no córrer el risc de fer del dret penal un factor de dissuasió de l’exercici de la llibertat d’expressió, la qual cosa, sens dubte, resulta indesitjable en un estat democràtic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC demanarà l’aplicació immediata de l’amnistia a una quarantena de persones

barcelona
estats units

Hunter Biden, primer fill d’un president dels EUA al banc dels acusats

barcelona
política

Una sindicatura per fiscalitzar l’aplicació de l’amnistia

barcelona
política

Feijóo obre la porta a una moció de censura amb el suport de Junts

barcelona
mèxic

Qui és Claudia Sheinbaum?

barcelona
política

Borràs: “A Puigdemont no li cal un càrrec orgànic per ser líder de Junts”

barcelona
amèrica del nord

Claudia Sheinbaum guanya les eleccions i serà la primera dona presidenta de Mèxic

barcelona
Eleccions europees

Europa, sota l’ombra russa i xinesa

Brussel·les
Ruben Wagensberg
Diputat d’ERC, exiliat a Suïssa acusat pel cas Tsunami

“L’amnistia és una victòria política incontestable”

Barcelona